Ovanligt gästbeteende

I går kunde jag för andra gången notera ett ovanligt beteende från våra inbjudna matgäster.

I Sverige, eller åtminstone hemme hs oss i Brån, känns det artigt och rätt att bjuda sina matgäster att ta för sig av maten före oss från uppläggningsfaten. Ibland kanske t.o.m. från en gryta på spisen.

Häromdagen hade vi matgäster, ett par av Peggys allra äldsta vänner. Vi bjöd på en slags kyckliggryta, som tillagats just i en gryta, en alltför stor sådan för att ställa på bordet. Jag gjorde så en gest till kvinnan i paret för att få henne att förstå att hon nu kunde ta sin tallrik och själv ta för sig av grytan från grytan (!).

Hon såg då litet frågande ut och sa något i stil med: "Do you want me to…? Jag nickande ett ja varefter hon började fylla tallrikarna åt oss alla! Något blev fel kändes det som.

I går bjöd vi grannarna på äppelka, glass och kaffe. Jag sköt över fatet med kakan till kvinnan för att även nu försöka vara artig och låta henne ta först. Döm av min förvåning, när hon då skar upp fyra bitar och sedan fördelade dem mellan oss!

När Peggy sedan förde över glassförpackningen till mannen, började han på samma sätt som frun att servera oss alla en bit glass!

Sedan de gått hem, frågade jag Peggy om det som jag iakttagit var ett fullt "normalt" beteende bland amerikaner. Det framkom då, att hon var lika förvånad som jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.