Äldreboendet i Vännäsby

I dag invigs det nya äldreboendet i Vännäsby, som av namnet tydligen är litet mer än bara ett boende. Vännäsby Äldrecenter kallas det nämligen.

Som god man för några som snart flyttar dit har jag redan på egen hand tittat runt en aning och då förstås imponerats av vad jag sett. I dag skall jag dit för att ta del vad som kommunen och byggmästaren har att berätta om anläggningen.

På tomten fanns i många år ålderdomshemmet Vängården. Där arbetade jag i ca 22 år. Vängården hade till en början rum för 65 boende. Alla fick då nöja sig med gemensam dusch och toalett ute i korridoren. För ca 30 år (!) sedan gjordes en genomgripande ombyggnad. Då slog i stort sett två rum ihop till ett. Varje rum fick sitt eget dusch- och toalettrum samt ett eget litet minikök. Alla upplevde till en början den nya standarden som det bästa man kunde tänka sig. Efter ombyggnaden fanns det bara plats för 28 boende. Till detta tillkom ytterligare plats för ett 30-tal boende i det nybyggda servicehuset.

Den svaga punkten var dock de alldeles för trånga badrummen. Som jag minns det var de orsaken till att man redan för flera år sedan började prata om någonting helt nytt.

Nu står det nya boendet där och inflyttningen börjar redan till veckan. Direkt jag såg att rummen hade bredbandsuttag kände jag att jag faktiskt skulle kunna flytta dit. Dock inbillar jag mig att kriteriet för att platsa där nog innebär att jag inte längre kan använda dator.

Jag undrar förresten om namnet Vängården kördes bort tillsammans med resterna av det rivna ålderdomshemmet, eller om det på något vis officiellt kommer att leva kvar. Jag undrar också om begreppen ålderdomshem respektive servicehus inte längre existerar i den officiella terminologin.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.