Visakortsbedrägeri


Vid midnatt upptäckte jag att ett stort belopp hade blivit reserverat, som det heter, i mitt "lönekonto", d.v.s. det konto som mitt Visakort är kopplat till. Någon hade alltså använt mitt kort och betalat en avsevärd summa till någon, som sedan gjorde att summan blev reserverad/spärrad för mig. Om inte direkt panik men ändå en känsla av oro och hjälplöshet ersatte den tidigare känslan av trötthet och längtan till sängen. Vad sjutton gör man i en situation som denna? Nu hade även jag drabbats av det som så många andra har drabbats av och som jag inte trodde skulle hända mig som är så konservativt försiktig med mitt Visakort.

Särskilt försiktig hade jag dessutom varit under de två veckor som vi just hade varit på Grand Canaria, men kanske var det ändå där som något hade skett mig ovetande förstås.

Direkt ringde jag dit där man kan spärra sitt kort. Där uppmanades jag att direkt polisanmäla "stölden", vilket jag gjorde.

I går besökte jag min bank i Vännäs och där jag inte bara professionellt utan också mycket vänligt bemött och hjälpt av Ethel. Hon kunde nämligen enkelt "släppa" spärren och med ens var beloppet tillbaks på mitt konto och ett nytt kort beställt.

Väl hemkommen hade jag ett brev från Swedbank där man bad mig ringa "i ett ärende gällande mitt Visakort". Brevet var daterat samma dag som försöket att stjäla mina pengar gjordes. Man hade tydligen upptäckt att någon orättmätigt försökte betala från mitt konto – mycket imponerande och samtidigt förtroendeingivande!

Det enda som sannolikt för all framtid kommer att vara en gåta för mig är, hur i all sin dar någon kunnat komma åt mitt konto via mitt Visakort. Det enda jag vet är att något betalat "elektronikvaror" med det. Om den som sålt dessa varor också hunnit leverera dem, som torde han väl vara blåst på betalningen. Från mig får han i vart fall inga pengar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.