M.H.P.P.

Ännu ett inlägg om problemet med att som god man kunna ta ut pengar i den pengalösa Banken…

Min huvudman skall alltså teckna ett avtal med banken om att få ett bankkort, som jag sedan kan använda för att via det disponera det konto som huvudmannen angett.

Ett problem i sammanhanget uppstår, när huvudmannen vare sig kan skriva sin namnteckning eller ens förstå det han skriver under, om han nu kunde göra det.

Jag tror att flertalet av dem som fått förvaltare eller god man befinner sig i mer eller mindre djupa demenstillstånd eller är förståndshandikappade. Många i de kategorierna kan förmodligen ändå skriva sina namn, men dessvärre inte förstå vad de skriver under i form av avtal, fullmakter etc.

Banken bryr sig sannolikt inte alls om detta, bara där finns en namnteckning på det aktuella formuläret. För mig som god man är det dock en moralisk fråga av djupaste innebörd. Jag kan därför omöjligen tänka mig att använda mig av metoden "Med Hand på Penna" (M.H.P.P.), när inte vederbörande förstår vad det är han eller hon skriver under.

(Vid förvaltarskap finns inte detta problem, eftersom jag då i juridisk mening ju ÄR vederbörande och av tingsrätten getts rätten att ta över vederbörandes rättigheter)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.