Musik med amerikaner

Peggy har just introducerat en svensk vals för sina amerikanska musikervänner och här spelar man den efter några övningsvändor.

De gillade den och hade snart lärt spela den också. Valsen heter "Sångshyttevalsen" och jag fick i uppdrag att ta reda på litet mer om den. Själv var jag tveksam till själva namnet.

Ett av namnen på notbladet var Eva Saether. Med Googles hjälp hittade jag henne. Hon är docent på Lunds universitet i musipedagogik. Jag skrev till henne och fick med "vändande post" det här svaret:

"Sångshyttevalsen komponerades i Sångshyttan, en underbar bergslagsby med anor från 1500-talet. Under några år på tidigt 80-tal hölls låtkurser hemma hos konstnärsparet Gerd och Niklas Göran, vars döttrar Mia och Annika var aktiva i folkmusiksvängen. Kurserna leddes av Groupa, och Sångshyttevalsen föddes under just en av dessa låtkurser."
 
Jag beklagar den dåliga beslysningen som gjorde videon litet väl mörk.

 

2 kommentarer

  1. Fia

    Hejsan!
    Trevligt att se detta!
    Är uppvuxen i Sångshyttan, och bor fortfarande kvar i byn.
    Svårt att slita sig när rötterna i släktledet går djupt. (1500-talet)
    Min härliga granne Gerd Göran bor kvar och är fortfarande en aktiv och sprudlande konstnär, 95 år gammal.
    / Fia Sundin.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Otroligt att du hittade detta! Vi bor i Vännäs och jag är nu gift med en amerikanska. Varje år åker vi till USA och min fru träffar då sina forna musikervänner och har alltid något svenskt att lära dem och den här tyckte man mycket om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.