RUT och ”tjänstefolk”

Under jobbdebatten i TV1 i går kväll blev Martin Ådal, Centerpartiets företrädare, mäkta upprörd över att Ali Esbati, Vänsterpartiets företrädare, benämnde dem som arbetar för andra för tjänstefolk.

Ådal talade visserligen om dem som driver RUT-företag, emedan Esbati nog tänkte på dem som arbetar i andras hem och vars löner alla vi skattebetalare bidrar till. Att kalla dem tjänstefolk gillade inte Ådal utan menade att det bara var att gammal kommunistknep att kalla dem så.

Detta fick mig att fundera över vad som för mig är tjänstefolk. Är man uppväxt i ett arbetarhem med svag ekonomi och med en pappa som ofta var arbetslös, räcker det för att förstå vad som menas med tjänstefiolk. Man behöver alltså inte alls vara missledd av kommunistterminolgi.

I mitt barndomsvar det min mamma som skötte städning, klädtvätt, läxhjälp och annat som nu personer med god ekonomi låter andra göra jämförelsevis billigt, eftersom en del av kostnaden betalas av oss alla andra genom RUT-reformen. I vårt hem var det självklart att sådant skulle skötas av min mor och det även under de perioder då hon hade arbete utanför hemmet.

Att rika personer på den tiden också köpte tjänster av andra för att få dessa uppgifter utförda var i ingen ovanlighet. Skillnaden mot nu var förstås att de betalade sitt tjänstefolk själva utan hjälp från andra skattebetalare.

Den som lejer folk att sköta hushållsarbetet får onekligen ett drägligare liv och att kalla dem de lejer för tjänstefolk är för mig helt ok om än ordet är gammalt och ger litet fel associationer.

Om det stundande valet bara gällde RUT-frågan, skulle V få min röst.

Folkpartiet, åtminstone Erik Ullenhag, integrationsministern, vill ha ha kvar RUT, eftersom det ju är en så bra tillgång för att sysselsätta invandrarkvinnor. Sådana passar bra som tjänstefolk tycks han mena!!

 

10 kommentarer

  1. Caanita

    Jag har aldrig förstått vad som menas med att man kommer från ett ”arbetarhem”. Det ordet används då det passar bäst för stunden, antingen som en fjäder i hatten för att man lyckats här i livet eller som en ursäkt för motsatsen.
    De allra flesta av oss har väl haft föräldrar som arbetat och slitit för att få tillvaron att gå ihop utan att behöva benämna sin bostad för ”arbetarhem”.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Det torde inte vara svårt för den som gör det, kommer från ett arbetarhem alltså – att veta vad ett ”arbetarhem” är. Andra väljer att tolka det som du gör.

  2. lf

    Det som du beskriver i din uppväxt är nästan som vi vore bröder.Fattigt men med föräldrar som hade satt sig i sinnet att detta skall vi klara av.
    Detta formade samhället på 50-talet.Skillnaderna i samhället var stora, men med en medveten socialdemokratisk politik kunde det solidariska samhället utvecklas.
    Jag är så tacksam att jag har fått ta del av den utvecklingen.
    Nu vrids klockan tillbaka.Skattelättnader för de med de bästa lönerna och dessutom med skattelättnader för städhjälp.
    De gamla,sjuka och handikappade skall ha dessa lättnader.De rika har råd med städhjälp.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Så är det! Vet du vad som menas mer ”arbetarhem” förresten? Alla vet det tydligen inte. Se den andra kommentaren!

  3. Monica

    ”De rika har råd med städhjälp” skriver lf, ja det har han så rätt i. För mig är skillnaden att genom att köpa RUT-tjänster så får personen som utför tjänsten en vit inkomst, pension, sjukförsäkring mm mm. lf, du ska ha klart för dig att de rika har alltid råd att köpa städhjälp.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Så kan det förstås vara, men nog är väl ändå något fel om de ”rika” skall behöva få hjälp från skattebetalarna att betala sin städhjälp t.ex. bara för att den som utför städningen skall betala skatt?

        • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

          Jag såg att det var en fråga, men inte att den var ställd till Socialdemokraterna. Jag är inte en officiell företrädare för dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.