Näslunds oro

Ingvar Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare för VK, framför i dagens VK sin oro över Facebook, som han bl.a. menar håller på att bli en sopstation.

”Där nöts ord ut för att till slut inte betyda någonting” och Facebooks baksida ”är att ord som tidigare betydde något förlorar sitt värde”, framhåller Näslund i sin krönika.

Helt förkastlig är dock inte Facebook, menar han, eftersom att ”allt fler skriver, delar med sig och i vissa fall utvecklar vårt språk.

Vi är många som håller med Näslund såväl i hans negativa omdömen som i de positiva, vad gäller Facebook.

Jag kan dock inte samtidigt låta bli att ställa frågan hur VK själv använder vårt språk. Nog används där ibland också ord, vars tidigare och egentliga betydelse, ges an annan betydelse när de används i text i VK? Språket utvecklas hela tiden och till det bidrar såväl VK-skribenternas som skribenterna i Facebook.

För mig och miljoner andra i världen innebär Facebook annat än risken att få sitt skriftspråk förstört alternativt fördelen med att få det ”utvecklat”.

Näslunds inlägg påminner mig om en händelse för några år sedan, när jag ringde honom och hade några kritiska synpunkter på VK:s blogg. Hans föga kundvänliga eller läsarvänliga besked till mig var att jag ju kunde lämna bloggen helt, om den nu inte var så tekniskt bra.

Samma typ av råd ligger nu väldigt nära till hands för mig att använda, nämligen, lämna den ”sopstation” som du ser så många risker med, Ingvar Näslund!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.