Banksekretessen?

Genom mina uppdrag som god man och förvaltare tar jag förmodligen oftare än gemene man kontakt med banker. Inte så sällan blir jag då uppmärksammad på den viktiga banksekretessen.

Även om jag till fullo inser värdet av den sekretess som gäller hos banker, finns det tillfällen då jag anser mig ha anledning att ifrågasätta den i vissa delar.

Vad sägs om detta exempel t.ex.? Jag är god man för en person, som själv saknar möjlighet både att förstå och att i tal eller skrift framföra ett önskemål till sin bank. Personalen i hans boende har via ett bankkort tillgång till vederbörandes bankkonto och hur detta sköts kontrolleras av gode mannen. En dag behöver personalen ett kontoutdrag. Banken kan inte lämna ut ett sådant. Då ringer personalen mig och menar att jag som vederbörandes gode man måste kunna göra det. Man vill inte tro mig, när jag säger att jag inte har någon sådan rätt.

För säkerhets skull kontrollerar jag med banken, som bekräftar att jag inte har den rätten. Endast kontoinnehavaren själv har det! Att hen av olika skäl inte kan framföra ett önskemål om att få ut ett kontobesked ändrar inte på den saken. Gällande regler är bara sådana och till synes vattentäta, men…

Eftersom jag hos banken finns registrerad som vederbörandes gode man skickas all post från banken till mig och INTE till kontoinnehavaren. ÄVEN de kontoutdrag, som banken inte har rätt att lämna ut till mig, skickas alltså till mig per post oberoende av dessas sekretesstatus!! Så vattentät är banksekretessen i detta fall.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.