Oemotståndliga

tiggare

I går gjorde jag ett besök i Umeå. Där var det minst -25 och lätt vind, eller hur man nu skall kalla vinddraget mot mitt otäckta ansikte.

Några korta promenader, en från parkeringen vid Musikanten till tandläkaren i Sagagallerian och en från Parketten ett par kvarter bort till Specsaver. Men det var nog för att jag började småfrysa, speciellt om mina icke med långkalsonger försedda ben. Det fick mig också att inse hur bra jag har det hemma i stugvärmen och hur hemskt det skulle vara om jag hade ett utomhusarbete i den kylan.

Tre människor passerade jag som faktiskt hade det, utomhusarbete alltså. Två av dem satt på trottoaren, inte direkt men ändå. En av dem, en man, stod lutad mot en vägg. Ingen skådespelare skulle bättre än han ha kunnat visa hur dåligt han mådde. Hans ben formligen skakade, omedvetet eller medvetet genom att öka blodcirkulationen i dem ge dem litet extra värme. Jag läste äkta förtvivlan i hans ansikte.

För mig är dessa stackars medmänniskor på ett sätt oemotståndliga. Jag kan bara inte gå förbi dem, som om jag ingenting ser. Jag måste lämna något i deras pappersmuggar även om jag så väl inser att det jag ger dem från mitt överflöd inte alls löser den enorma bakomliggande orsaken till deras tiggande. Många upplyser mig om just detta, när vi pratar om dem. Många förklarar att de aldrig lämnar ens så mycket som en krona till dem. Att de står där tiggande är inte vårt fel, säger de.

Ibland undrar jag varför jag ”ser” dem, känner för dem och ger dem en ”slant”. Är det för deras skull eller är det bara något jag gör för att lindra mitt dåliga samvete. Ibland känns det som om jag borde ha det, när jag kommer ut från en butik med kassar fyllda av varor, varav många av dem är sådana jag egentligen jag inte alls behöver.

Och över all fattigdom och elände råder vår allsmäktige Gud…

7 kommentarer

  1. lf

    En bra skriven blogg KG.Enligt mitt sätt finns det inte en bra lösning på romernas problem, som är enkel. Om de söker arbete vet ju bara myndigheterna om.Söker de inte arbete då är deras situation svår.Att tigga är enligt min mening inget arbete.
    Svaret finns kanske hos de myndigheter som har att hantera dessa frågor.

    God fortsättning KG

  2. Jesper

    Hur kan Gud tillåta allt det här om han nu sägs vara så bra. Sjukt ställer bara till krig och klyftor med religion.

  3. Mia K

    Hej K-G! Dessa stackars människor placeras ut på attraktiva platser, varav platsen utanför Systembolaget, genererar mest. Jag lämnar inte en krona i dessa pappersmuggar, de är faktiskt inte berättigade till myndigheternas stöd här i Sverige utan jag tycker att de bäst stöttas i sina hemländer. Ifall de ville, kunde de, liksom vissa svenska ungdomar och andra från öst, plocka bär och sälja, men de är offer för människohandlare och väljer att sitta och tigga. Dessutom är de flesta relativt välnärda, om du noterat detta.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Du är inte alls unik på något sätt med den syn du har på dessa tiggare.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Plocka bär, mitt i vintern? Att se tjock och ”välnärd” ut är inte samma sak som att vara välnärd f.ö.

  4. Elisa

    Kanske är det så att du fortfarande ser en människa framför dig, andra ser bara sin egen rädsla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.