Notarius publicus i Umeå

När det inte duger med ett ”vanligt” bevittnande av ens namnteckning, måste man vända sig till notarius publicus för få äktheten i namnteckningen garanterad. Advokater hos Ahlgrens advokatbyrå i Umeå är utsedda som notarius publicus.

För en tid sedan behövde vi anlita notarius publicus för att kunna göra en ansökan om en viss pension för min amerikanska fru Peggy. Min namnteckning behövdes också för ändamålet.

Men när ingen pension kom från den aktuella källan (Fidelity Investments) kom, ringde Peggy dit och fick då veta att man inte kunde godta det som vår notarius publicus hade gjort – och tagit betalt för. Hon rekommenderades att personligen besöka Fidelity Investments kontor i South Bend, sju svenska mil härifrån.

Där kunde man inte klart förklara, varför man inte kunde godta den svenska ”notariuspublicusstämpeln”. Inte heller kunde man klart tala om vad vi eventuellt hade behövt göra, om vi inte hade haft en planerad USA-resa framför oss. Skulle vi då ha behövt göra en särskilt resa till USA, bara för att få en godtagbar stämpel från en amerikansk notarius publicus och att för att få Peggys pension utbetald? Inget direkt svar på den frågan alltså.

Nu är allt ordnat, men någon pension i juni kommer Peggy inte att hinna få. Helt klart är det inte, vem vi skall skylla detta på.

Nu har jag skrivit till Ahlgrens advokatbyrå med bl.a. en undran om man inte borde ha upplyst oss om att deras ”stämpel” eventuellt inte skulle duga i USA.

Ahlgrens advokatbyrå har ännu inte besvarat mitt brev (e-mail), vilket jag förstås tycker är bedrövligt.

2 kommentarer

  1. Maggan

    Tycker du ska ringa Ahlgrens och prata med ”en levande människa”. Då får man ett namn man kan referera till om man vill återkomma. Detta måste vara deras problem.
    E-mejl är lätt att glida undan och skylla på överbelastning i inboxen.

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack för tipset, men ringa gör jag helst inte från USA även om vi har Skype. Först försöker jag med en insändare i VK. Ringa kommer jag att göra, när vi är hemma i Sverige igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>