Bluffakturorna

Bara en liten undran…

Alla är nu så upprörda över att det finns blufföretag som skriver och skickar räkningar till bl.a. svenska kommuner och vill ha betalt för tjänster som de inte levererat eller för varor som de inte har fått någon beställning på.

Självklart finns det skäl att bli upprörd över detta. Inte minst bör vi som betalar kommunalskatt bli det.

Men jag läser ingenting över ett annat befogat skäl till att bli upprörd. Hur i alla sin dar kan det vara så lätt att bara skicka en faktura till kommunen och få den attesterad (godkänd) och betald? Om jag minns rätt från min tid som anställd i vår kommun, skulle alltid någon på lägre nivå i kommunen med sin signatur intyga att varan eller tjänsten var levererad – och givetvis också beställd. Någon högre chef skulle sedan attestera fakturan, d.v.s. ge klartecken till ekonomiavdelningen att betala den.

Attesterandet skedde inte med namnteckningar utan via ett OK i det elektroniska system som användes under senare delen av min anställningstid.

Min fråga, ytterst befogad som jag själv tycker, borde alltså vara hur nonchalanta olika inblandade måste ha varit under bluffakturans behandling fram till dess den har ansett klar för betalning.

Jag har tittat på ”Uppdrag granskning” här i Michigan. Jag tror inte att enda ord nämndes i syfte att förklara var ansvaret i en kommun ligger, när det gäller att ge klartecken för att få fakturor till kommunen betalda. En brist i programmet kan man skanske tycka. JAG tycker det i alla fall.

 

 

4 kommentarer

 1. leif Fransson

  För mig är det obegripligt hur detta kan ha fått fortgå.Jag har också jobbat inom det kommunala.Då man beställer varor och tjänster så finns det ett gransknings-och beslutssystem lagt på olika nivåer.
  .Man kan låta underställda beställa varor och tjänster till viss del och låta de granska fakturorna men det är alltid den skriver beslutsattesten som som har ansvaret.

 2. Marcel Berkelder

  Håller mig dig. Hur kan det vara möjligt? Dessutom finns kommunrevisionen. Jag som egenföretagare skulle aldrig kunna göra fel på det sättet. Dels av självbevarelsedrift
  men också för att jag måste ha koll på vartenda öre. Bokförare o revisorn skulle också ha larmat. Att kommunföreträdare kan stå o halvflina och säga att det är beklagligt är en förolämpning. Det är en skandal och strider mot uppdraget kommunanställda har.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Hur samhällsbyggnadschefen Tore Forsberg, som är den högste ansvarige tjänstemannan, kunde se det minsta roliga i vad som hänt är för mig obegripligt.

 3. Lisette Edholm

  Skandalöst av de ansvariga inom kommuner, landsting och staten har låtit
  våra skattepengar gå till bedragare.
  Dessutom ska även mutor ha förekommit i sammanhanget.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>