Minska avhoppen på gymnasiet inför obligatorisk skolgång

 

Idag är det mer eller mindre en regel än undantag att arbetsgivare kräver att ungdomar som söker jobb ska ha minst gymnasiekompetens. En trend man kan se i anställningsannonser är att det efterfrågas mer och mer högskolestudier för att klara de nya jobben. Idag har många industrier mer anställda tjänstemän än arbetare då jobben blivit mer avancerade.
Det råder ingen tvekan om att avhoppen i gymnasieskolan är en utmaning för landets skolor. Det är svårt för kommunerna att jobba med uppföljningsansvaret då det i många fall kan vara svårt att få föräldrarnas stöd att stimulera eleverna tillbaka till skolgång. Det kräver naturligtvis också nya pedagogiska metoder för att anpassa studiegången så att eleverna ges rätt förutsättningar till lärande.
Att klassa gymnasiet som en obligatorisk skolgång skulle ställa högre krav på kommunerna men även underlätta arbetet med uppföljningsansvaret för skolorna. Olika rapporter visar att ungdomar med låg utbildningsbakgrund har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det har också visat sig att ungdomarna senare i livet får lägre arbetsinkomster.
Ett steg för att ungdomarna ska få en bra start i livet är att se gymnasiet som obligatorisk för alla.
Hans Lindberg(s)
Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.