Mer trygghet för barnfamiljer gynnar hela samhället!

I går presenterade Stefan Löfven och Magdalena Andersson vårt nationella, socialdemokratiska valmanifest. Det fanns mycket att glädjas åt där.

De senaste fyra åren har vi bytt riktning på svensk politik. Från stora skattesänkningar till investeringar i välfärden. Från underskott i statsbudgeten till överskott. I dag går 300 000 fler till jobbet, 100 000 av dem inom välfärden. Sverige har nu den högsta sysselsättningsgraden som uppmätts i något EU-land – någonsin.

Vi vill fortsätta på den inslagna vägen. Den ekonomiska styrka och det fundament med goda reformer vi lagt under denna mandatperiod kan fungera som en språngbräda för nya, stora reformer.

Vi vill därför genomföra det största trygghetspaketet i modern tid.

En av de stora reformerna i detta trygghetspaket är en satsning på en extra vecka ledigt för barnfamiljer. Föräldrar ska ha möjlighet att ta ut en vecka ledigt när barnen inte kan vara i skolan. I dag är det många föräldrar som känner sig tvungna att gå ner i arbetstid för att ha tid med familjen. Detta leder till produktionsbortfall men också till en svagare ekonomi för barnfamiljerna. Familjeveckan kan därför göra en viktig skillnad för barnfamiljerna, både ekonomiskt men också i form av högre livskvalitet.

Vårt förslag innebär att föräldrar som arbetar får fem lediga dagar var per år som de kan ta ut när barnen inte kan vara i förskolan eller skolan på grund av lov, planeringsdagar och liknande. Förslaget gäller för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år.

Det är en reform som gör att fler kan kombinera arbete med familjeliv, som gör att fler föräldrar kan tillbringa mer tid med sina barn, och som gör att fler kan känna trygghet i vardagen.

Välmående barnfamiljer gör samhället bättre för alla. Barn som får mer tid med sina föräldrar blir tryggare och rustas bättre för vuxenlivet. Föräldrar som mår bra och kan ägna tid åt familjen kan bidra bättre till det gemensamma samhällsbygget. Det handlar helt enkelt om solidaritet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.