Moderaternas skattesänkarnit

Moderater i Sverige har åtminstone en sak gemensam med det moderatlika republikanska partiet i USA och det är att sänka skatter. Vad är orsaken till denna iver att minska det allmännas inkomster? Den frågan finns det all anledning att ställa och för många är svaret helt klart, åtminstone för alla med den begränsade förståelsen för de stora politiska sammanhangen som jag har.

Kan det verkligen vara så illa som jag i mina enkla funderingar ser som svaret på frågan? Anser alla moderater att var och en skall klara sig själv och att vi alla skall dela på samhällets kostnader för hälso- och sjukvård, skola och undervisning i allmänhet, kommunikationer, barnomsorg m.m. är en felaktig tanke?

Saknar alla moderater känslan för de svaga i samhället, som av ekonomiska skäl inte kan betala för ovannämnda samhällsinsatser och ej heller betala mer för dem än vad de gör i dag? Är alla moderater egoister, som inte vill dela med sig till de fattiga eller i vart fall mindre bemedlade i samhället (inte ens till sina lågavlönade egna medlemmar)?

Lägre skatter skall enligt vad moderaterna åtminstone tidigare brukar säga minska tendensen till skattesmiteri. Men vem tror att de som kommit på sätt att smita från skatten i dag skulle överge den möjligheten bara för att den blir lägre.

Har då aldrig jag som socialdemokrat också någon gång tyckt att skatteavdraget från lönen varit stor? Självklart har jag det, men sedan jag sett på vad som ändå blivit kvar och närmare tänkt på vart skatten går, har jag lätt kunnat acceptera avdraget. T.o.m. när jag blivit påmind om att mina skattepengar OCKSÅ gått till saker som för mig varit och är onödiga saker, har det känts OK.

Min svärfar, en ’djupt troende’ moderat, började först sedan han genomgått en större operation och en längre sjukhusvistelse hålla med om att det nog ändå är bra att alla betalar en god bit skatt, som går till sådant som gemene man aldrig annars skulle ha råd att bekosta. Utan den skatt som vi gemensamt hade betalt, inklusive han själv, skulle han inte ha haft råd med sin operation och sjukhusvistelse.

Frid över hans minne!

En kommentar

  1. Monica W

    Nu är jag inte alls det minsta insatt i moderaternas politik, men jag har oerhört svårt att tro att nästan något demokratiskt parti i Europa tycker att man ska ta bort det allmännas inflytande.

    Jag måste säga att jag har så svårt att förstå mig på denna syn! som är så vanlig….

    Att anse att männskor borde ta större ansvar behöver nog alls inte betyda att man UPPHÖR med offentliga insatser.

    Mig veterligen tror jag ingen vill sopa undan vårt välfärdssystem. Knappast heller moderaterna. Däremot är det tragiskt att det ska fungera så dåligt i sina stycken. En omorganisering och en privatisering kanske kan få fart! Och, att så fort något behöver göras i samhället höja skatter tycker jag är tveksamt. Man kanske kan söka nya lösningar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.