Tankevurpa av Hans-Inge

Hans-Inge Smetana, kd-politiker i Vännäs förstår inte varför någon kan vara emot lag om valfrihet i äldreomsorgen (LOV). Han gör en jämförelse med rätten att välja butik att handla i för att därmed få alla att förstå det fina med LOV.

Så här skriver han bl.a.:

"Konsum eller Ica (får man välja själv – min anm.) men inte möjlighet att välja vem som ska utföra tex. hemtjänsten."

Det var ingen bra jämförelse. Han glömmer en sak som han så väl känner till och som gör jämförelsen mindre lyckad. Den hemtjänstberättigade betalar bara en liten del av vad den kommunala hemtjänsten egentligen kostar. När han eller hon betalar för något till 100 %, är det självklart att han eller hon måste få välja själv som t.ex. mellan Konsum och ICA.

Har Hans-Inge f.ö. tänkt på vad det skulle medföra för många vårdbiträden i hemtjänsten och om ett stort antal hemtjänstberättigade skulle välja annan än kommunen att utföra hemtjänsten? Vill inte kd liksom andra partier i Vännäs erbjuda trygga anställningar för sin personal. Att ge deltider möjlighet att gå upp till heltidsanställningar trodde jag var en strävan som även kd står bakom. Möjligheterna till det kommer att minska drastiskt med LOV.

4 kommentarer

  1. Danne

    Du skriver”Vill inte kd liksom andra partier i Vännäs erbjuda trygga anställningar för sin personal” Inom barnomsorgen skall några få sluta sin anställning, int på grund av övertalighet eller arbetsbrist, Utan för att den röda röran som styr kommunen har beslutat att alla barnskötare skall bytas mot förskollärare. Är det trygga anställnings föthållanden?

  2. Monica W

    Jag gissar att de äldres antal och behov kvarstår oavsett hur skötseln anordnas. Det kanske skulle vara oerhört positivt om man som hemtjänstpersonal KUNDE ha möjlighet att gå till en annan arbetsgivare. Jobb kommer det ju totalt sett ändå att finnas på samma vis.

    Så jag förstår inte om det är så att du sätter likhetstecken mellan annan arbetsgivare och arbetslöshet. Man kanske kan få en fast tjänst hos ett vårdbolag efter att ha harvat med vick på kommunen i åratal, eller hur!?

  3. K-G Sjöström

    Kloka tankar, Monica, men…

    Det är möjligt att jag har något inom mig, som säger att det måste få finnas områden i samhället som INTE bygger på profit. Alla privata företag har ett vinstintresse. Kommunen får inte tjäna pengar på sin verksamhet, som du vet.

    Jag anser således att även äldreomsorgen skall skötas av kommunen.

    Om något privat vill starta ett hemtjänstföretag, så ok för det, men de bör i så fall drivadet helt affärsmässigt och utan kommunala pengar. Detta torde förstås vara helt omöjligt.

    Jag inser att de som förlorar jobb i kommunen kan komma attb få jobb i det eller de peivata företagen, men inte över en natt och inte utan en massa privat oro och osäkerhet.

    Vad gäller ”tankevurpan” så viker jag mig inte mm.

    Kul f.ö. att en slags debatt till sist kommit igång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.