Hans-Inge och Kommunal

Hans-Inge Smetana har skrivit på en protestlista mot kommunens planer på att göra sig av med en hel yrkesgrupp, barnskötarna. Inte ofta sker det, men den här gången står han "på samma sida som Kommunal", skriver han i sitt blogginlägg.

I en kommentar av Katarina Hampusson till Hans-Inges inlägg ges beskedet att alla politiker i barn- och utbildningsnämnden varit eniga i sitt beslut med den inriktningen. Hans-Inge (läs Kd!) har tydligen ändrat sig och det måste betraktas som en positiv sak. Att envist stå fast vid en ståndpunkt, även när man inser att den är fel, är ju inget att rekommendera.

Jag avser inte att kommentera själva sakfrågan mer än att också jag, liksom Hans-Inge, menar att det är svårt att förstå varför utbildade och erfarna barnskötare måste ersättas med förskollärare.

Vad jag i stället undrar över är om Hans-Inge någonsin kan "stå på samma sida som Kommunal", så länge han är en företrädare för kommunen, d.v.s. arbetsgivaren? Han kan möjligen i vissa frågor dela Kommunals uppfattning, men han förblir dock Kommunals motpart.

Mot bakgrund av den uppfattningen förefaller det märkligt att skriva på en protestlista mot sig själv som arbetsgivare, även om hans tanke bakom åtgärden att skriva på listan är behjärtansvärd. Är det inte här frågan om ett tydligt exempel på rollkonflikt?

En kommentar

  1. Katarina Hampusson

    Bra att du tar upp detta, det är inte alltid enkelt att förstå sambandet mellan”olika stolar”.
    Jag är också enig med dig att det är bra att kunna var öppen för att ändra ståndpunkt i ett fattat beslut. Ibland är det en styrkesignal att visa att man öppen för att värdera/omvärdera information och argumentation och justera sitt ställningstagande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.