Barn och vapen

Häromkvällen tittade vi på en dokumentär från USA, som visade hur vanligt det är där att barn från tidig ålder får lära sig att hantera vapen. Den kvällen gick vi till sängs lätt deprimerade och lindrigt chockade.

Inte ens min fru, som "alla" vid det här laget vet är amerikanska, kände till att det var så illa med de vapenälskande landsmännen. Hon har själv fostrat två barn och bott i Amerika större delen av sitt liv, men hade ändå ingen aning om att de hemskheter vi såg förekommer i Amerika nuförtiden. Hon tror inte att det gjorde det, när hennes barn växte upp för en 25-30 år sedan.

Nå, vad visades då i det aktuella programmet? Där gavs exempel på kurser som anordnades för barn, som inte ens var 10 år fyllda. Deras vapengalna pappor såg till att anmäla barnen till kurserna, så att de senare i livet skulle bli "goda" vapenägare och förstås också vapenanvändare. Höjdpunkten på kursen för barnen var förstås, när de till sist själva fick avfyra skott med handeldvapen på en inomhusskjutbana. Att se barn göra detta, barn som kanske var bara en 7-8 år eller t.o.m. yngre, kändes minst sagt beklämmande.

En familj med en vapenälskande pappa och flera barn skildrades i filmen. Den 18-rige sonen i familjen förklarade utan darr på rösten att han behövde sitt vapen för att t.ex. stoppa inbrottstjuvar (eller misstänkta sådana). "Och då gäller det att skjuta först, om man själv vill överleva", förklarade han. Det skulle betyda att om storasystern helt oväntat kom hem en natt och stod fumlande med dörrlåset, var risken stor att hon skulle bli skjuten av sin egen bror, eftersom han ju inte ville "vara den som sköt det andra skottet" och därigenom riskera sitt eget liv.

I filmen fick tittarna följa familjen, mamma, pappa och alla barnen till en "Machine gun festival" under en weekend. Det visade sig vara höjden av galenskap. På den s.k. festivalen fanns alla sorters vapen från "oskyldiga" mindre gevär till kulsprutor och automatgevär av senaste militära snitt. Alla hade möjlighet att provskjuta precis vilket vapen som helst.

Alla känner till vapenproblematiken i Amerika och styrkan hos dem som kämpar för att var och ens rätt att bära vapen inte skall tas ifrån dem. Dokumentären kunde i och för sig vara en propagandafilm från den andra sidan, d.v.s. från den sida som inte stödjer National Rifle Association (NRA). Vad vet jag? Det enda jag vet är att det filmen inte fiktion gjord i Hollywood.

Om jag kopplar den här filmen till den som Jan Nilsson gav oss länken till häromdagen, en uppenbar propagandafilm, reser sig en annan tanke. Hur lätt skulle det inte för alla USA-hatare att med utgångspunkt från den här filmen skapa en väldigt slagkraftig propagandafilm riktad mot USA?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.