Ångrar mig

Häromdagen dristade jag mig till att tämligen öppet ifrågasätta begreppet ’allsmäktig’ som vår Gud är/sägs vara. Under hela mitt vuxna 67-åriga liv har jag inte kunnat förstå varför denna ’allmakt’ då inte kunnat stoppa allt elände på jorden, orsakad av människor men även av naturen själv.

Inte helt oväntad har jag fått en hel del kommentarer både korta och långa, alla med det behjärtansvärda syftet att få mig att förstå. Jag är tacksam för den tid man lagt ner på det och jag har verkligen vridit och vänt på innehållet i kommentarerna. En sak har jag åtminstone förstått. Det är att jag nog aldrig fullt kommer att kunna förstå det man skriver, efter deras språk inte är av den konkreta art som jag normalt brukar förstå.

Jag inser att den höga graden av abstraktioner i deras språk helt enkelt inte kan förstås av tvivlare som jag; en person som inte växt upp i en miljö, där den där sortens sätt att uttrycka sig ingick i det vardagliga livet.

I går ägnade jag en hel del tid åt att på det outtömliga nätet läsa massor av text, som var googleträffar på en enkel sökning på ’Gud den allsmäktige’ och liknande sökord. Det var verklligen intressant och jag fann information om detta på webbplatser med de mest skiftande grundinställningar, från rena ateistiska sidor till bibeltolkande sidor i bästa Luthersk anda. Behållningen var precis som jag antog att frågan om var, hur, när och varför Gud använder – eller inte använder – sin allsmäktighet är något som diskuterats i århundrande.

Då insåg jag att den här frågan är alldeles för stor för att diskutera här, precis som Jan Nilsson antyder. Att den är för stor för mig är helt klart. Jag får fortsätta mitt liv utan att förstå detta med Guds allsmäktighet. Samtidigt glädjer jag mig över de många människor som gör det.

Jag har alltså bestämt mig för att ’chicken out’, som min fru ibland säger, d.v.s ’fega ut’, som jag tror våra ungdomar, kanske skulle ha uttryckt det. Samtidigt ångrar jag att jag ens tog upp frågan.

9 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid..

    Kom igen nu min förtjusande…bekant.

    Inte ska du ångra att du gav uttryck för dina funderingar. Inget är rätt eller fel, För att kunna göra sig en uppfattning så måste det vara tillräckligt tillräckligt högt i tak så man kan fundera högt. Utan att bli dömd eller synad i sömmarna.

    Av de svar du fått har du gjort dig en egen uppfattning hur stor frågan är – mycket större än vad du tänkte i början.

    Ångra inte – njut av insikt och nya tankar.

  2. marcus

    Jag vill be om ursäkt för att något av det jag skrivit har lett till att du ångrar att du skrev det. Jag kan inte heller förstå Guds allmakt, kunde jag det vore jag ju Gud. Jag kan inte förstå Gud, men jag får tro det som han har skrivit i sitt Ord. Där uppenbarar han sig som en Gud som vill att alla skall bli frälsta (ex 1Tim2:4-6, Rom 5:8) som kallar oss, ibland genom nöd (Jes9:13, Upp3:19) som skapare och upprätthållare. (1Mos 1:1, Kol1:16-17 Job 38-39) Herren är den allsmäktige ”Helig, helig, helig är Herren Gud, den Allsmäktige, han som var och som är och som kommer” Upp 4:8 Men detta kan ej förstås, men vi kan erfara det genom Guds ledning i livet och vi får lita på att det han sagt är sant, det han uppenbarat i sitt Ord och i sin skapelse. Detta är inga visa ord, men en dårskap säger Bibeln, men Guds dårskap är visare än människor. Jan Nilsson har väldigt rätt i det han säger att den frågan är alldeles för stor att diskutera här, internet är ett bra medel om man vill missförstå varandra, men prata gärna med Jan om du får möjligheten. Alla skall vi en gång dö, mycket håller att leva på, men när vi står inför döden är det bara en sak som håller att dö på.

  3. K-G Sjöström

    Ursäkten är godtagen, även om det inte finns anledning för dig att be om ursökt, enligt min mening.

    Att jag ågrat berodde absolut inte bara på ditt inlägg, utan mera på insikten att frågan är för stor för detta forum. Dessutom är den av en sådan karaktär som gör att svar från bibelkunniga inte kan förstås av mig.

  4. Kalle S

    Tack Lisbet för din uppmuntrande kommentar!

    En anledning att avstår från fortsatt debatt i den här frågan är, att jag inte kan ta till mig kommentarerna till denna stora fråga av rent språkliga skäl. Det innehåller alltför många abstrakta ord och begrepp.

    Om du kände mig bättre, skulle du förstå att jag är en ganska bestämd person, som inte utan vidare ändrar mig direkt efter det att jag har bestämt mig för en sak. Nu har jag t.ex. bestämt mig för att inte närmare granska och offentligt ifrågasätta de kommentarer jag fått i ämnet.
    Keep warm
    Din förtjusande … kamrat från Vännäs

  5. Isak

    Min morfars bror Elving , var bland dom som ”lufttummade ”alltså gav
    upp mindre virke när han räknade timmer, för avräkning till bolaget.
    Över detta blev han dömd, men ej
    förlåten. Han hamnade på Umedal-
    en, vid tiden när du gjorde dina
    första tjänsteår. Skammen och nesan av och att inte ha fått synde-
    rnas förlåtelse inför GUD den all-
    smäktige, förföljde honom i hela
    hans liv. Och det skulle också bli
    hans plåga i en alltför tidigdöd och
    ålder. Han fick dö i den tron av
    att han hade inte fått nåd inför den
    allsmäktige. Trots att jag är ateist
    så smärtar det mig att det finns
    någon som inte är god nog för att
    platsa i himmelen. Och över detta
    så skall det inte finnas någon män-
    sklig domstol.
    stol.

  6. Provat

    Det finns inte en kotte som platsar i himlen. Det var därför Jesus kom. Därför platsar alla som tar emot hans förlåtelse. Bibeln skrevs för att vi skulle lära känna honom och kunna tro på honom.

  7. Jan N

    Jag tror visst att man kan diskutera ”storfrågorna” på en blogg. Men Guds allmakt och det ondas problem är en infallsvinkel som är lika vanlig som oändlig.
    K-G, du ska få en liten lämplig bok av mig. Sen tror jag du har en stor lämplig bok där hemma. Börja med att läsa Markusevangeliet så länge. *s*

  8. Kalle S

    Ja, nog behövs det en Jan Nilsson för att få mig att börja läsa Bibeln – igen!

    Ok då… jag skall försöka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.