Varför bloggar jag?

Av och till ställer jag mig själv frågan vad som är skälet till att jag ägnar mig åt detta bloggande. För mig räcker det inte bara med att enkelt konstatera att det är roligt.

Nu tycker kanske många att mina skäl för att ägna mig åt bloggandet borde jag med fördel behålla för mig själv. Den misstanken till trots tänker jag nu helt öppet utlämna mitt eget försök att analysera orsaken bakom detta för mig tämligen nya intresse. Möjligen finns det fler, som funderar över samma sak, när det gäller deras eget bloggintresse.

Svaren på följande frågor skulle kanske kunna ge mig den förklaring jag ännu inte är helt säker på:

· Är bloggandet bara en del i min strävan att få det ’arbetslösa’ livet som pensionär att gå?

· Gör jag det bara som ett sätt att få folk att ’lyssna’ på mig, något som vårt samhälle tenderar att göra i minskad grad på folk som lämnat sitt yrkesverksamma liv?

· Är det kanske en släng av någon slags svårundertryckt narcissism jag lider av, som ger mig tillfredsställelse att få se mig själv med namn, foto och text publicerad och åtkomlig för hela internetvärlden?

· Eller vill jag bara med mina briljanta, smarta, rättstavade och träffsäkra texter försöka få folk att fatta vilken fantastisk människa jag är och som samtidigt är helt befriad från varje spår av skrytsamhet och totalt humorbefriad?

· Beror bloggintresset kanske bara på förtjusningen över att för en gångs skull alldeles själv få bestämma tidpunkt för publicering, rubrik, text och eventuell illustration till inlägget och inte som vid t.ex. insändar- eller debattinläggsskrivande vare helt beroende av VK?

· Kan det bara vara det rena nöjet i och behovet av att få formulera mig i skrift, som gör bloggandet så roligt för mig?

· Eller är det mitt medfödda behov att uppkäftigt och ouppfostrat ha en möjlighet att protestera över sådant jag läser, ser och hör, som gör att bloggen roar mig så mycket?

Själv kan jag inte avgöra, vilken eller vilka av ovanstående frågor som skulle kunna vara svaret på mitt bloggintresse. Däremot är jag övertygad över att folk som känner mig litet närmare med lätthet skulle kunna ange skälet (-n) bakom mitt bloggande. Tänk vad kul det skulle vara om någon av dessa kunde ’offra’ några minuter i en ärligt skriven kommentar och därmed hjälpa mig att förstå varför bloggandet ger mig så stort nöje. Det går ju att kommentera helt anonymt (anonymt för mig, men inte för VK).

12 kommentarer

  1. Anders

    började blogga för att jag ändå satt och kommenterade varenda artikel här på vk.se. =) Det är mycke som stör mig och då tyckte jag att det lika gärna kunde skrivas i min egen blogg som på kommentarerna. Då kan man ju dessutom få mothugg som man hittar igen =)

  2. Berith

    jag tror på ditt sista förslag om din medfödda uppkäftighet och lust att säga vad du tycker om saker och ting. Det gör det till ett sant nöje att läsa dina bloggar..man behöver inte tycka likadant för det, men mycke klokt har du sagt-hittills.
    Fick du ut korsordet?

  3. H-I

    Någon sa till mig att har du också startat en sån där EGOBOOZ.
    Med det menade han det du skriver om vikten av att se sig själv.

    Tror du inte det är lite ingredieser av alla dina förslag?

    En nypensionerad fräch man i sina bästa år vill ju fortfarande bli lyssnad till (alltså från fler än Peggy).
    Sen vill han nog också få se sig själv och veta att alla kan läsa det jag skriver.

    Sen tror du inte att det också är en viktig parameter att ha nåt intressant meningsfullt efter man slutar jobbet.

    Tänker mig själv den dag jag blir pensionär att nog vill jag fortsatt ha nyttiga aktiviteter.

    Ja du K-G det var bara några funderingar i all hast på ett bra upplagt smashläge och jag ska faktiskt ta med mig dina funderingar och se om jag får svar på varför jag bloggar.

    Eller det kanske du ska göra?

  4. Peggy

    Fint inlägg, som vanligt! Jag tror egentligen att alla de ovanstående frågor gäller av varierande grader. Det kan t.o.m. bero på att du vill lära dig någonting nytt genom att få höra andras åsikter och erfarenheter. Men framför allt ttror jag att du giller att blogga därför att du är en öppen människa som inte är rädd för att ”get lite” av dig själv, och det egenskap, tycker jag, är suveränt! ***

  5. K-G Sjöström

    Söndagskorsordet är löst, Berith, vilket härmed litet skrytsamt meddelas. Kul att mina bloggtexter ger dig en nöje. Tack för det!

  6. Kalle S

    Jag tror, H-I, om ditt bloggande, att det bl.a. beror på att du trots alla dina politiska uppdrag har energi över som du måste få utlopp för.

    Dessutom tror jag att du här har funnit en ny och viktig talarstol för din politiska gärning.

  7. Smulan

    Varför man bloggar? Spelar det egentligen någon roll varför man bloggar? Om det är bra för den som skriver så är det väl bra då.:-)

    Eftersom man skriver blogg så finns det väl nåt behov av att få skriva av sig av det man funderar eller har åsikter om. Eller helt enkelt vill dela med sig av det man går och tänker på. Orsakerna kan vara många men har mindre betydelse, tycker jag.

    Nåt som är bra med bloggandet är just att man får chansen utbyta tankar med andra människor trots att man inte känner dom. Och om man väljer läsa det som skrivs är helt upp till var och en att själv bestämma.

    Dessutom kan man inhämta mycket kunskap genom att både skriva blogginlägg och att läsa dom.

    Kunskap är nåt man kan dela med sig av och ändå ha kvar.;-)

  8. Kalle S

    Det är klart att du har rätt, Smulan – det spelar ju ingen roll varför man bloggar.

    Ändå kan det väl finnas skäl att undra över varför man gör saker och ting här i livet, eller hur?

    Men kanske är det så, att ens försök att försöka förstå sig själv bättre ändå är något som man skall ägna sig åt i ensamhet på sin kammare och inte göra offentligt.

  9. Smulan

    Inte då, om man vill dela sina funderingar med andra eller inte är upp till en själv att bestämma. Om funderingar görs på en blogg eller på en kammare avgör väl hur man känner det för stunden. Själv tycker jag det bara är roligt och intressant ta del av andras funderingar, och vad det handlar om spelar ingen roll.:-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.