Stavfel – skrivfel

Ibland upptäcker jag fel i mina kommentarer och bildtexter. Det går som bekant inte att gå tillbaks till dem och redigera/rätta dessa texter.

Sådana fel i mina texter väcker en gammal tanke hos mig, som jag härmed vill torgföra. Hittills har jag inte lyckats få något stöd för min ståndpunkt när jag tagit upp den med andra. Men av alla språkkunniga och språkintresserade medbloggare hoppas jag nu på stöd för mina tankar.

Inledningen är långt högtidligare än min fråga. Här kommer den. För mig är det en sak att stava ett ord fel i en text. En felskrivning är däremot en annan sak, tycker jag. Här kommer ett par exempel:

Om jag t.ex. skrive så här, så är det ett skrivfel och inte ett stavfel.

Skriver jag däremot att jag kärade båten i höstas, så är det ett praktfullt stavfel.

Som alla redan förstått är jag ute efter stöd, för att därigenom få de flesta av mina skrivfel att betraktas som skriv- och inte stavfel. Skrivfel tyder ju bara på stress, ovana vid tangentbordet, svag syn och andra mera acceptabla tillkortakommanden än vad som enligt min uppfattning äkta stavfel avslöjar om skribenten.

En kommentar

  1. Peggy

    Det kan vara svårt att exact veta vad felet beror på. Det är nämligen ganska lätt för snabba fingrar att landa fel, så att ett ord blir böjd, nöjd, eller höjd. Ja, jag vet att du har precis tittat ner på tangenbordet!). Så, poängen är att kanske vissa saker är bäst gjorde lite långsamare, så att fingrarna inte lander fel! ; )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.