’Enligt Bibelns ord’

K-G SjöströmMöjligen är detta en användbar fras för alla bibelläsare och tillika bibeltrogna sådana. De finner säker vägledning i Bibelns ord för sitt liv samt tröst i denna eländiga värld fylld av diverse fasor. Det som står i Bibeln varken får eller kan ifrågasättas. Att göra det skulle vara en närmast straffbar hädelse.

Nu tar jag i ordentligt. I ett tidigare inlägg Böckernas Bok pekade jag på ett par saker som jag läst om i Första Mosebok. En nästan skrämmande och hotfull sak handlade om omskärelse. Vi som inte är omskurna skall inte bara fördömas utan t.o.m. utrotas ur sin släkt; han har brutit mot mitt förbund. Detta förstås under förutsättning att vi tillhör Abrahams släkt. Jag vet inte om jag gör det, eller snarare om jag skulle ha gjort det om mina föräldrar låtit omskära mig.

Den andra saken jag lyfte upp var historien med Lots döttrar som lät sin far befrukta dem och för att det skulle vara möjligt söp de honom full och bortom allt normalt omdöme med vin. I brist på andra villiga karlar fick de således vad de ville av sin egen far, nämligen en spirande ’livsfrukt’ i sina livmödrar! Så står det i alla fall i Bibeln.

Som jag förstår är det ’vanliga’ människor som skrivit ned alla berättelser i Bibeln, alltså vare sig Gud eller Jesus och då måste kan kanske räkna med att allt som där står inte skall tas som odiskutabla fakta eller sanningar. Följande citat av en Staffan Bergman (vem nu det är) visar dock att jag har fel i det antagandet:

Men vi vet att det är människor som skrivit ned Bibelns ord och vill därför gärna dra slutsatsen, att den måste vara behäftad med mänskliga brister och fel. Men så är det inte: ’De som talade var människor, men drivna av Guds Ande, talade de vad de hade fått från Gud’ (2 Petr. 1:21). Den Helige Ande ingav profeterna i Gamla testamentet tankar och ord som fästes på pränt i heliga skrifter. Jesus själv hänvisade oupphörligen till Gamla testamentet som gudomligt given, och han sade ’Skriften kan inte göras om intet’ (Joh. 10:35). Och hos apostlarna rådde ingen tvekan: ’Hela Skriften är ingiven av Gud’ (2 Tim. 3:16).

Mina bestämda ord i ingressen baseras på min stora förvåning över att mitt inlägg ’Böckernas Bok’ inte gav anledning till en enda kommentar, där man i klartext tog upp just de märkligheter som jag beskrev. Ingen fann anledning att ställa upp till försvar för de ’gudomligt givna’ Bibelns ord om utrotning av oomskurna och den tydligen helt acceptabla berättelsen om incesthandlingen mellan Lot och hans döttrar. Ingen försökte heller att förklara för mig – och andra – hur de båda sakerna egentligen skall förstås.

Om det trots var någon av kommentatorerna som trots allt anser sig ha försökt ge en konkret kommentar och som även menar att ett försök gjorts att få mig att förstå, måste jag tyvärr erkänna att det inte var ett särskilt lyckat försök.

Trots min kaxighet och illa dolda skepsis inför delar av det som kan läsas i världens mest lästa bok, vill jag helst inte likna det som ’står i Bibeln med’ med ’det står ju i tidningen’. Den som tar det han läst i tidningen som en oomkullrunkelig sanning möts som bekant av ett medlidsamt leende.

6 kommentarer

  1. marcus

    Bibeln tar upp människans ondska, mycket av det gamla testamentet är varnande exempel, hur synden för med sig mera ondska. Lots två döttrar handlade helt fel, blodskam kallar Bibeln det, i din fortsatta läsning kommer du såsmåningom fram till det men jag tar upp det ändå. Dessa barn blev upphov till Ammoniterna och Moabiterna som var en ständig plåga för Israel, synden straffar sig själv burkar man säga.
    Omskärelsen var en bild på den syndiga säd, arvssynden som gick i arv från far till barn. Bibeln benämner det som Adams fall, ej Evas. Under förhuden samlar sig smuts. Som en förebild på att det skulle komma en som skulle ta bort smutsen/synden dvs Jesus gav Gud detta förbund. Efter Jesu tid är dopet det nya förbundet.
    Fortsätt att läsa och ställa frågor, en del förblir kanske obesvarade, men i Ordet finner du den enda som kan frälsa oss till himlen. Jesus Kristus och honom som korsfäst! ”Bed och ni skall få, sök och ni skall finna, bulta och dörren skall öppnas för er.” Matt 7:7

  2. Jan N

    Vill minnas du fick en del kommentarer? Nåja, jag tänkte vi kunde komma in på sakerna i övermorgon, men nu blev det uppskjutet ytterligare.
    Som Marcus skriver är det dopet som ersätter omskärelsen som ”förbundstecken” efter att Jesus utfört sin Messiasgärning.
    Det som Lots döttrar gjorde är allt annat än accepterat i Bibeln eller kristenheten. Som jag sa i någon tidigare kommentar väjer inte Bibeln för synd och hemskheter i de människors liv som den presenterar.

  3. Kalle S

    Det stämmer, Jan, du gav en kommentar med bl.a. dessa meningar, som jag tyvärr inte alls förstår:

    ”Målet med hela boken och alla svårförståeliga förebilder (t.ex. omskärelsen) och ”ställföreträdarbudskap” är att vi ska vända om till Gud och tro på Jesus, ställföreträdaren. Trots allt vi ser både hos de andra och oss själva. Tro måste skapas enligt Bibeln, och av dess eget budskap.
    Rom 10:17.”

  4. Jan N

    Ville bara peka på att många detaljer kan vara mycket svåra att förstå när man börjar läsa, ja även sedan. Mycket är förebilder och allt pekar in mot ett centrum, Jesus Kristus.
    Man får göra som Luther, lyfta på hatten för det man inte förstår, men fortsätta att läsa ändå.
    Vi får språka mer ”irl”.

  5. Kalle S

    Det är precis mitt problem, alltså att överföra det jag läser ”irl”.

    Där är jag blockerad och tycks också sakna förmåga att bryta den ”blockaden”.

  6. Isak

    Om man i skolorna skulle använda
    bibeln som lärobok i religion. Vilka
    krav skulle man då få ha på andra
    läroböcker. När böckernas bok är
    så fullproppad med felaktigheter
    och rappakalja. Ännu värre att man får använda skattepengar för
    att driva religiösa friskolor. Till och
    med statsrådet Nyamko Sabuni
    anser dom inte demokratiskt lämp-
    liga. När en kyrkans man säger att
    han inte förstår vad som står, kan man då vara trovärdig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.