Anonyma bloggkommentarer

Sven-Olof Edvinsson är glad över att VK:s ansvarige utgivare skall se över reglerna för hur kommentar till artiklar och blogginlägg skall se ut. Själv vet jag inte ens att det finns regler för det och förstås ännu mindre hur de i så fall ser ut.

Det är förvisso en intressant fråga S-O E tar upp. Jag har t.ex. frågat VK, varför det tar tid innan en kommentar publiceras och då fått svaret att det beror på att den måste granskas före publicering. Om det nu är så, finns det väl inte någon risk att kommentarer publiceras om de skulle strida mot god publicistisk sed eller om de på annat sätt skulle skada VK:s anseende.

Men själva blogginläggen publiceras direkt utan att de förhandsgranskas av VK. Är inte det en märklig ordning? I ett inlägg skulle man ju verkligen kunna vräka ur sig en mängd olagligheter som tidningens ansvarige utgivare sedan får ta det fulla juridiska ansvaret för.

Eftersom VK enligt egen uppgift granskar kommentarer, innan de publiceras, ser jag inget skäl varför det inte skall vara möjligt att vara anonym. Att politiker störs av en anonym kommentar tycker jag är särskilt märkligt, eftersom de ju gladeligen godtar röster som till 100 % är anonyma i de allmänna valen. Att de då inte också kan acceptera en anonym kommentar från människor, som kanske rent av har röstat på dem, är svårt att förstå.

Ytterligare en aspekt på detta att tillåta anonymitet är att även den som av en mängd förståeliga skäl inte vill stå med sitt namn under kommentaren, måste få ha en möjlighet att säga vad han eller hon tycker. Kopplingen till det skydd för uppgiftslämnare till media som vi har i Sverige – än så länge i varje fall – är lätt att se.

Jag vet att det är fler än jag bland bloggarna, som uppskattar kommentarer. Att ta bort möjligheten att lämna en kommentar anonymt, skulle definitivt inte öka mängden kommentarer. Sedan undrar jag förstås, hur VK skall kunna skilja ett fingerat namn från ett äkta. Måste man i fortsättningen ha e-legitimation för att kunna lämna en kommentar?

Vad VK:s nye ansvarige utgivare Sture Bergman borde göra är att tydligt för oss redovisa dels de regler för bloggandet som gäller i dag och sedan förstås också de nya, när det är klara. En annan sak som saknas är en e-postadress, dit man kan ställa olika frågor om bloggen i olika avseenden. Jag förväntar mig då en e-postadress, som leder till någon som också besvarar ens frågor inom rimligt tid.

5 kommentarer

  1. Paul R

    Du blir tvungen skaffa konto
    som i de flesta forum där du får ett Lösenord skickat till din mail
    Du kan fortfarande använda vilket Nick = Namn du vill
    Kommentarerna är mycket viktiga speciellt för oss politiker att känna man får gensvar oavsett om det är positivt är mycket viktigt

  2. Håkan Rombe

    Har själv postat svar till en anonym kommentator som V-K refuserade och detta vid två tillfällen. Det fick mig att maila V-K:s redaktion med begäran om en förklaring. Det har nu gått en vecka utan svar och jag lär inget svar få. Hade jag skrivit svaret direkt i min blogg hade det kommit in omedelbums men det är väl inte så det ska fungera. Mitt svar handlade om att en signatur som är synnerligen aktiv på nätet enligt Expo är en svensk aktiv rasist. Dessa ska kanske skyddas.

  3. K-G Sjöström

    Nu känns det som läge med ett blogginlägg om VK:s dåliga e-postpolicy – eller kanske rent av obefintliga.

  4. K-G Sjöström

    Nu förstår jag dig inte alls! Vad då skaffa mig ett konto och i så fall var?

    Vad för nytta hag sedan av det?

  5. K-G Sjöström

    Nu förstår jag. Tack för ditt förklarande telefonsamtal.

    Du talade tydligen om hur VK-bloggen skulle vra ordnad i framtiden och inte som den är nu, vilket jag trodde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.