Irländsk musik

I går kväll hade jag förmånen att få vara med, när det umeåbaserade irländska bandet O’Greidi övade inför sin kommande spelning på Källan i Norsjö den 28 februari. ’Irish Washerwoman’ är en av många låtar i O’Greidis repertoar men spelas här av andra som synes.

Är man som jag utan egen förmåga, när det gäller trakterandet av olika instrument och att sedan få dem att låta fint i en grupp, blir man onekligen imponerad. Jag är även så imponerad och glad över att det, så vitt jag kan förstå, varit så lätt för Peggy att ansluta sig till de övriga två, som spelat tillsammans rätt så länge. Deras förmåga att anpassa sig till henne är lika imponerande. Jag tror att allt detta varit möjligt tack vare allas professionalitet och framförallt förmåga att samarbeta.

Bandet består av den mycket säkre sångaren och gitarristen Per Lundholm, Eric Anderberg med sin sång då och då men främst spel på sin cajón och, ett för mig helt nytt instrument, och så Peggy, som bidrar med sång samt spelar penny whistle, tvärflöjt och hammered dulcimer. Bandet kommer troligen inom kort att lägga till ett "nua" ("ny" på irländska), eftersom det på senare tid genomgått en del förändringar både när det gäller sammansättning och instrumentering.

Jag kan bara vara tacksam över att nu få glädja mig åt ytterligare en musikstil tillsammans med den jag får njuta av i och med New Mountain Musics bluegrass och american old-time och i Umebygdens Spelmansgille och den genuina svenska folkmusik som spelas där.

Min vanliga vana att ägna mig åt korsordslösning, när jag är med på Peggys musikövningar, blev det inte mycket av i går kväll. Det var nämligen i det närmaste omöjligt att inte i stället koncentrera mina olika sinnen på den fina musik som presterades, trots att det bara var en vanlig övning.

4 kommentarer

  1. Lisbet - bloggen bredvid

    Etersom jag i vissa omgångar varit i irland och njutit av allt utom då kanske mat och regnet som regnar tvärsöver – gillar jag detta inslag.

    Irlnänsk musik går hem här i Robban – samhället är ju lite världsomfattande när vi har företaget E6 här. (dvs de har fabrik på bl a Irland)

  2. Lisbet - bloggen bredvid

    Ta kontakt med SPIRAN, det ligger vid E4an i Sikeå.
    Hans- Åke Andersson – hälsa från mig och diskutera möjligheter.

    De har en hel konferansanläggning, med SPA, after work – great käk m.m.

    Blir det nått – ska jag sprida var när och hur..i min ”kretsar”.

  3. Peggy

    Tack, käre Kalle för den här fiffiga reklamen för O’Grejdi! Det är så himla kul med musiken, och jag är oerhört glad över att få spela i tre olika band. Men utan dig som min trogna ”roadie” och mest lojal anhängaren vore musiken inte alls lika roligt eller t.o.m. lika lätt att syssla med. puss!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.