Tur och retur Europa – USA

K-G Sjöström
Fiolen på bilden skulle ha mycket att berätta, om den bara hade kunnat. Därför är det endast med hjälp av var och ens förmåga till fantasi som man nu kan lyssna till dess historia.

Fiolen är inte längre spelbar, sprucken och allmänt skamfilad som bilden visar att den är. Den hänger på väggen i vårt vardagsrum och får sin historia i korthet berättad för alla som ser den och undrar över dess bakgrund. Jag fick plötsligt en sådan lust att berätta den här.

Fiolen tillhörde ursprungligen min fru Peggys mormors farfar. Han var tysk och när hans son emigrerade till USA hade han ärvt fiolen och tog den då med till sitt nya hemland. Till sist hamnade denna släktklenod ("heirloom"), utan egentligt materiellt värde men dock med ett klart affektionsvärde för Peggy, i Sverige. Med henne kom det nämligen i retur till Europa år 2001. Efter ca 130 år i USA var inte längre returbiljetten giltig och båten som den första resan västerut hade gjorts på var för länge sedan upphuggen.

På den flera dagar långa resan till USA torde fiolen ha använts både för ägarens egen förströelse och som underhållning för medresenärerna. På den bara några timmar långa återresan till Europa låg den väl emballerad och hade inte ens ägaren med på samma transport. Så mycket mer måste därför fiolen ha att berätta om ditresan än om återresan. Man kan nog på goda grunder anta, att komforten på ditresan nog inte var den bästa. Men att ligga tyst och innesluten i ett skyddande emballage, kunde inte heller ha varit så särskilt trevligt.

Jag avstår från att här försöka berätta mer om fiolens historia och låter i stället var och en av er som har det rätta sinnelaget och intresset lyssna till dess historia med hjälp av er egen fantasi. Hur lät t.ex. de musikstycken som spelades på fiolen av den förste ägaren i Tyskland i slutet av 1800-talet? Och i vilka sammanhang användes fiolen? Var den förste ägaren också den som hade byggt instrumentet eller var det byggt i många exemplar av någon professionell instrumentmakare? Det är lätt att hitta på frågor men inte lika lätt att hitta svar på dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.