Moderaternas skattesänkning


Om det är något som jag kunnat notera inom den politiska sfären, så är det högerpolitikers absoluta och tydliga mål att sänka skatterna. Så är det överallt i världen t.o.m. Däremot har jag hittills inte riktigt kunnat förstå, varför det tror att skattesänkning skall vara det som löser de svåra samhällsfrågorna.

Någonstans läste jag för en tid sedan i VKs blogg, att landets budgetunderskott nu är lika stort som summan av de skattesänkningar som den borgerliga regeringen genomfört. Påståendet fick stå oemotsagt, trots att det säkert lästes av de flesta alerta moderatbloggare. Jag tror därför tills vidare att det är så illa. Man har alltså bjudit folk på skattesänkningar utan att ha råd med det.

EN tydlig effekt av skattesänkningen är således budgetunderskottet. Den effekten brukar förstås inte framhållas av skattesänkningsivrarna. Andra påstådda goda skäl för skattesänkning framhålls i stället. Inget av dem har för mig låtit särskilt övertygande.

Ibland har det sagts att en sänkt skatt minskar svartjobb och därmed också skattesmiteri. För mig är det dock tämligen klart att den som med en högre skatt utifrån sitt ohederliga sätt och girighet väljer att smita från skatten på olika sätt inte blir hederligare och mindre girig bara för att skatten sänkts. Det finns fortfarande pengar att göra, så länge skatten inte sänkts till noll kronor.

Ett annat argument är att en högre nettoinkomst är bra för att få samhällets s.k. hjul att rulla snabbare. Industrin och handeln säga fara väl av det och arbetslösheten skulle minska. Man behöver inte längre peka bara på USA och skattesänkningen där liksom graden av arbetslöshet för att tvivla på att skattesänkning är en bra metod. Jag vet förstås att så mycket annat av kapitalismens grundläggande felsyn också haft en avgörande betydelse för problemen i USA och resten av världen.

Sänkt skatt ger mera pengar i plånboken och så länge det handlar om procentuella skattesänkningar så gynnas självfallet de redan välbesuttna. Må så vara att de är så mycket färre än de med mera normala inkomster. Jag kommer nog aldrig från tanken, att de som strävar efter allt lägre skatter i grunden också anser att samhället inte behöver så mycket skatteinkomster utan att folk i stället själva skall direkt via sin plånbok betala för hälso- och sjukvård, utbildning m.m., m.m.

Moderaterna skrämmer väljarna med oppositionens besked om höjda skatter och lockar med sina skattesänkningslöften. Oppositionen skrämmer dem med moderaternas löften om skattesänkningar. Nu är det upp till folket att känna efter vad som skrämmer mest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.