”Älskat att hata”

Den flitige bloggaren, Jan Nilsson, som till min glädje fortfarande betraktar mig som en vän, påpekar då och då att Amerika är ett land som vi i Sverige ”älskar att hata”. Jag ser också honom som en vän.

Mitt, egentligen vårt eftersom det ”godkändes” av min fru, lilla inlägg om våra tankar innan vi bestämde oss för att sätta upp dekalen med informationen om att hennes son är i Irak, fick Jan att i bild och text påminna om att USA trots allt dödande i olika krig runt om i världen också gjort och gör stora humanitära insatser. En alldeles för lång mening, som jag dock inte ids korta ner. Det är alltid positivt att få reaktioner på vad man skriver. Så även den här gången.

Nu känner jag ett behov att ytterligare beskriva vår i stort sett helt gemensamma syn på USA, min frus, amerikanskan, och min alltså. Naturligtvis kan också vi lista ett antal situationer, där USA verkligen gjort och gör bra insatser för mänskligheten inom det humanitära området.

Båda tycker vi i många avseenden mycket bra om USA. I många andra avseenden tycker vi illa om landet i fråga. Men så starka ord som ”älska” eller ”hata” använder vi inte i sammanhanget. Att ”hata” någon eller något är för mig ett så starkt begrepp, att jag faktiskt inte kan kan erinra mig en enda gång, då jag känt hat mot någon eller något. ”Älska” är däremot ett ord som jag gärna och oftare använder.

Hoppsan, nu kom detta mera att handla om enstaka ord och deras valörer, vilket inte direkt var meningen.

Men ändå, Jan… nog är väl ändå de tänkvärda bilder som du visar mer avsedda att vara hjälp i rekryteringssammanhang än avsedda att vara en oskyldig information till allmänheten? Men oberoende av syftet med dem, så tvivlar jag inte på att de fakta som de förmedlar är riktiga. Allt (?) som sägs, skrivs eller visas på bild har väl olika syften, eller kan åtminstone tolkas på olika sätt av olika individer.

En kommentar

  1. Jan N

    Jag visade bilderna mest för att peka på något som är ganska ”eljest” i våra ögon. Samt att det inte bara handlar om krig.
    Visst finns bilderna där för att rekrytera, jag kallade dem väl t.o.m. ”reklam” i det jag skrev.
    Mina blandade känslor inför det hela, mest kanske att man vänder sig till mödrarna, kom kanske inte så tydligt fram. Men ”vänsterprofessorn” Stephen Wayne märkte dem, han som avfärdade vidare samtal med att även han hade en son i Irak.

    För övrigt är jag en förespråkare av värnplikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.