Minimum wage

I USA tilllämpas en s.k. minumum wage (minilön), som är fastställd av kongressen. Den är nu så låg som 7,4 dollar, d.v.s. ca 60 kronor – men inte för alla!

I samtal med med en väninna till min frus dotter, fick jag veta något som jag inte känt till, nämligen att servitriser och liknande bara är garanterade en minilön på 2,65 dollar per timme, alltså knappt 21 kronor. Resten upp till nivån för den fastställda minilönen förväntas hon eller han ta in i form av dricks! Det i sin tur betyder att de ätande gästerna är de som skall garantera att restaurangägarnas anställda skall få den minilön som gäller.

När arbetspasset är slut stämmer restaurangägaren av vad den enskilde servitrisen sålt för under kvällen och utgår då från att hon på det beloppet också för egen del tagit in ytterligare 20 %. För det finns förstås ingen garanti (speciellt inte med snåljåpar som mig bland gästerna). Det finns alltså ingen garanti alls att den anställde verkligen uppnår ens den låga minimitimpenningen på 60 kronor. Ersättnings för s.k. obekväm arbetstid förekommer inte.

Så här kan det se ut, men naturligt finns det både bättre och sämre arbetsgivare även inom den här branchen.

Och jag som trott att 15 % är vad som förväntas i dricks i dag… Bäst att bättra sig i framtiden. Vad gör man inte för att hjälpa de stackars arbetsgivarna, som inte mäktar betala sina anställda en hederlig lön!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.