Svenska psalmer på hammered dulcimer

K-G SDet är rätt så tidigt denna måndag morgon och tystnaden i huset är mycket påtaglig, sedan dammsugaren stängs av efter en halvslarvig tur runt huset med mig vid ”spakarna”.

Annat har det varit i helgen. Då har huset ljudit av huvudsakligen musik från Peggys hammered dulcimer men även från penny whistle och tvärflöjt. Det ovanliga med helgens repertoar har varit att det i den också ingått gamla hederliga svenska psalmer, som t.o.m. ogudaktiga jag känner igen. Nog har det känts ovanlig att höra svenska psalmer, åtminstone svenska så vitt jag vet, spelas på detta för Sverige så ovanliga instrument. Känslan av att vara med på en premiärföreställning fanns onekligen där.

Peggy har nämligen börjat öva så smått inför ett alldeles speciellt tillfälle, där hon blivit ombedd att spela några psalmer just på sin dulcimer. Det ser hon fram emot och vill som vanligt göra bra ifrån sig. Svenska psalmer ingår av förståeliga skäl inte i hennes tämligen omfattande repertoar. Men läraktig som hon är, kommer hon säkert ha lärt sig några i tid för det aktuella tillfället. Det jag hittills hört klingar redan otroligt vackert i mina öron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.