Svärfars C-vitaminkälla

K-G S

Bilden visar en växt som står i slyn längs Umeälven mellan brånsbron och reningsverket i Vännäsby. Är det månde samma växt som användes som grönsak i Arjeplogsfjällen en gång i tiden?

Några gånger följde jag min svärfar upp mot fjället ovanför Arjeplog. Där i en frodig bäckravin växte något som starkt påminde om växten på bilden. Vi skar massor av det och tog med det ner till huset som en gång var hans barndomshem och nu är mina söners. Han kunde berätta att delar av växten konserverades, åts under vintern och ansågs vara ”nyttig”, antagligen på grund av dess höga halt av C-vitamin.

Jag minsn att svärmor var lagomt road av det hela, eftersom det alltid blev för mycket av det goda och att det senare blev något som hon fick skaffa bort från matkällaren i huset nere på ”Plassen” (Arjeplog).

Jag är för lat för att kolla just nu, men jag tror att den växt vi samlade heter fjällkvamme. Kan växten på bilöden också vara det?

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.