MasterCard och USA v. Sverige

Som de flesta som läser mina inlägg redan vet, har vi vistats i USA några veckor i år. De flesta av våra utlägg där gjordes på ett bekvämt och säkert sätt via mitt MasterCard. Skillnaden i användning av det kortet är stort mellan USA och Sverige.

Häromdagen kom en räkning på våra utlägg, som vi använt kortet för. Klart och tydligt fanns alla poster listade och det var lätt att kolla dem alla, d.v.s. att de verkligen var våra utgifter. Totalbeloppet var tämligen stort, mest beroende på att bilhyran för fem veckor hos Avis fanns med på listan. Samtliga betalningar gjorde vi utan att visa legitimation eller använda något slag av pinkod. Smidigt och enkelt var det och vi insåg förstås nödvändigheten av att förvara kortet lika säkert som om hade det varit rena kontanter. Vem som helst som hade kortet i sin hand hade ju kunnat handla på det.

När jag i förrgår försökte betala min nya laptop med hjälp av mitt MasterCard i kassan hos MediaMarkt, gick det inte. Man krävde en pinkod, som jag dessvärre inte hade i minnet, eftersom jag hittills aldrig behövt använda den. Jag fick därför göra ett nytt besök i butiken, sedan den finansiella delen klarats upp.

Skillanden mellan USA och Sverige är stor i detta avseende. Jag kan tänka mig att risken för missbruk är större i USA, där man inte kräver vare sig legitimation eller pinkod. Fördelar för kunden, banken och affären kanske ändå är större, Vem som tjänar mest på det, är jag inte karl att bedöma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.