Svenskaundervisning förr

När jag roar mig med Betapet, ett Alfapetliknande nöje online, erinrar jag mig min svenskaundervisning i början av 50-talet. Om det är den eller bara mitt livs erfarenheter av modersmålet som är till nytta lämnar jag osagt.

Min lärare på Vegaskolan i Vännäs fr.o.m. tredje klass hette Karin Bäckström. Hennes make var stins hos SJ. Jag tyckte mycket bra om henne. Det gjorde jag bl.a. därför att hon gav mig det stora förtroendet att låta mig ensam gå till posten och hämta ut hennes lön. Det var var långt innan man fick sin lön insatt direkt på ens bankkonto.  För det fick jag en krona varje gång, men hennes förtroende var värt långt mer.

De skriftliga prov vi hade då och då i svenska passade mig perfekt. Vi skulle analysera några meningar både vad gällde de olika ordklasser som meningarna innehöll och varje enskilt ord i dem. För varje ordklass respektive beskrivning av de enskilda orden fick vi en poäng. Det var lätt att på det sättet samla en massa poäng.

Vi skulle t.ex. ange om det var ett verb och om det stod som infinitiv eller vad för tempus det hade. Mer fanns att säga om substantiven som t.ex. singularis eller pluralis, genitiv, bestämd eller obestämd form, egennamn m.m.

Jag undrar just om skriftliga prov i svenska ser likadana ut i dag i skolan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.