Kungalunchen

I dagens VK kan man läsa om den förestående kungalunchen. Jag läste artikeln trots mitt synnerligen svala intresse för vårt kungahus. Svalt intresse betyder dock inte att jag helt saknar uppfattning om dess vara eller icke vara.

Jag tillhör alltså den minoritet, som tycker att vi borde avskaffa den anakronism som kungahuset är ett så bra exempel på. Försvararna framhåller förstås att så många, både hög och läg, älskar det och vill ha det kvar.

Jag antar att även kungen och hans närmaste känner till detta. Det där med att även de allra lägsta bland undersåtarna stödjer tanken på att ha kvar kungen och allt omkring honom, menar jag. Men varför tänker man då inte på det, när man bjuder in till denna skattefinansierade lunch?

Alla "höjdare" som bjudits in ser ut att ha en koppling till Ratan och dess geografiska läge.

Men nog borde man väl också ha kunnat hitta en vanlig hederlig arbetare med liknande koppling. Jag antar att man lätt hade kunnat hitta den eller de städerskor som städat matsalen, kommunalarbetaren som klippt gräset utanför lokalen, ekonomibiträdet i köket som skall diska efter lunchen eller varför inte en helt vanlig bonde från området?

En kommentar

  1. Peggy

    Jag håller fullständigt med dig. Fastän jag måste medge att jag är ganska intresserad av slott och andra historiksa saker. Jag kan även förstå till en viss mån varför vissa människor anser kungahuset som charmigt.

    Men, kungahuset passar inte längre till ett modernt samhälle. Posten dras ner, sjukhem och skolor stängs och nästan varje kommun har svårt med sin ekonomi, o.s.v. medan alla i kungahuset blir matade, får ständigt resa omkring, får nya vansinnigt dyra kläder var annan dag, och ha det som himla bra på skattebetalarens bekostnad. Nej, för mig är det obegripligt att man kan bli kung eller drottning genom att helt enkelt föddas mellan de rätta benen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.