Vår fina sjukvård

Det är populärt eller åtminstone vanligt att av olika anledningar klaga på vår sjukvård. Ibland görs det utifrån politiska värderingar och ibland utifrån egn erfarenheter.

Jag tror att vi har en mycket bra sjukvård. Man behöver inte jämföra sig med USA för att tycka så. De tämligen få gånger som jag har anlitat den de senaste åren har den fungerat helt perfekt. Jag tror att den kommer att göra det fortsättnings också, även när mitt behov av sjukvård ökar på grund av stigande ålder.

För drygt en vecka sedan fick jag en trästicka i mit vänstra pekfinger. Jag drog ut den utan att närmare studera, om jag fick ut allt av den. Värk i fingret och tecken på såväl inflammation som infektion (rubor, dolor, calor, tumor – vill bara glänsa litet) fick mig att kontakta sjukvården.

Hälsocentralen i Vännäs gick inte att nå vid tillfället, men på Sjukvårdsupplysningen gavs jag rådet att lägga om fingret med våta Alsolkompresser och sedan avvakta ett par dagar. Redan nästa dag, aningen chockad av den syn jag mötte, när jag tog av bandaget (se bilden!),  ringde jag Sjukvårdsupplysningen igen. Där lovade man återkomma och gjorde det också inom en timme efter att ha fixat en tid åt mig på Citymottagningen i Umeå.

Där möttes jag av vänlig personal inklusive en mycket "mänsklig" äldre läkare. Genom några smärtsamma försök försökte han först lokalisera och ta bort den träflisa som troligen finns kvar och sedan skrev ut anibiotika.

Innan vi skiljdes fick jag förstås en ordentligt och lugnande beskrivning av vad som med största sannolikhet kommer att ske med fingret.

Här sitter jag nu och skriver med reducerad kapacitet eftersom pekfingret är omlagt med ett nytt Alsolförband. Som tur är fungerar det andra pekfingret väl med understöd av de övriga åtta fingrarna.

Jag är alltså helt nöjd med vår sjukvård. Fler borde vara det, tycker jag.

3 kommentarer

 1. Isak

  Vet inte om man ska dra några större växlar på hur svensk
  sjukvård fungerar, i ditt fall med en sticka i fingret.
  Själv skulle jag vara mycket nöjd med en hundradels upp-
  märksamhet vid mina nio stroker, astma och en obotlig blod-
  sjukdom. Rent generellt så kan jag ändå påstå att Svensk
  sjukvård fungerar hyfsat. Men jag blir något förvånad när
  du inte anser att det är en politisk fråga, och att du i
  Jans blogg påstår att du inte ska ta ställning i politiska
  frågor. I ditt skrivande så har du varit en frisk fläkt,och
  det har alltid varit intressant att ta del av dina livser-
  farenheter. Jag utnämnde dig förra vintern, innan VK börj-
  ade med sin betygsättning, till VK:s bästa bloggare. Bara
  för att man har Moderata vänner, så behöver man inte sälja
  sin själ. Ge fingret lite luft och vila, så ska du nog se
  att det ordnar sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.