Hans-Inges hemtjänst

Några minns kanske Hans-Inge Smetanas och min lilla debatt LOV, d.v.s. lagen om valfrihetssystem. Jag var mycket skeptisk till den och han lika superpositiv. Det berodde nog en del på att en KD-minister hade lagt fram lagen.

Jag antar att Hans-Inge läser VK i dag och då också förbereder sig för ett försvar av lagen, trots det han läser om utvärderingehn av den i Robertsfors. Vad har man gjort för fel där, när nu utfallet blev så dåligt? Är det fel på lagen eller är utredingen som sådan felaktigt gjord?

Jag citerar VK-artikeln i den del den återger sammanfattningen av utredningen:

I sammanfattningen står det att inget sakligt underlag har framkommit som entydigt visar att det leder till en effektivisering eller kvalitetsökning av av hemtjänsten om LOV införs. Resultatet kunde lika gärna bli sämre resursutnyttjande eller service som följd.

(OVANSTÅENDE STYCKE GÅR INTE ATT GÖRA MED SAMMA STILSTORLEK SOM RESTEN AV INLÄGGET)

Vad jag förstår har kommunen visserligen inte infört LOV utan bara gjort en noggrann utredning och bedömning av vad den lokalt skulle medföra för hemtjänsten. I utredningen fanns en bred representation från olika grupper med kunskap och erfarenhet från området. Det finns därför all anledning att tro på vad man kommit fram till. Kompetensen hos deltagarna i utredningen torde med säkerhet vara betydligt större än såväl min som Hans-Inges.

Hela 850 000 kronor fick kommunen av staten för att utföra utredningen eller som jag egentligen tror förbereda kommunen för övergång till LOV. De pengarna hade räckt till åtskilliga vårdbiträdestimmar och i en sådan användning hade de nog gjort större nytta i kommunen.

 

 

 

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.