Kan inte… Hans-Inge

Hans-Inge bjuder upp till dans med sin fiffiga rubrik. Dessutom uppmanar han till en ping-pongomgång. Dansa kan jag inte och pin-pong är jag dålig på, men har ändå något att säga i anledning av hans inlägg om LOV.

Tack för ett trevligt inlägg. Du skriver på ett mycket underhållande sätt men ändå utan att tappa bort sakfrågan. Du har den här gången lärt mig något nytt om LOV. Dåligt påläst har jag tydligen varit, som inte visste att lagen avser ökad frihet för medborgaren på fler områden än hemtjänsten.

I huvudfrågan är vi helt ense. Ingenting kan vara bättre än att ge individen möjlighet att själv välja det han eller hon vill ha. Däremot delar jag inte din uppfattning och andan i lagen, att detta kan ordnas genom lagstiftning. Valfrihet på de allra flesta områden kommer aldrig att bli möjlig.

Om vi bara håller oss till hemtjänsten, så vet vi båda hur olika vi alla är på att hävda vår rätt. Utbildning, verbal förmåga, självförtroende, rädsla för "överheten", ekonomin m.m., m.m. kommer alltid att finnas med i bilden.

Sedan undrar jag om du inte dragit en felaktig slutsats av mig som gråsosse, när du tycks tro att det är min politiska grundsyn som gör att jag ställer mig tvivlande inför LOV. Så är det inte.

Snarare är det mina mångåriga erfarenheter från äldreomsorg i allmänhet och kommunal verksamhet generellt som gör att jag inte tror på den valfrihet som du förväntar dig att de äldre skall få, om kommunen bara anammar LOV.

Du måste till sist ursäkta mig. Även om du är väl teoretiskt insatt i lagen och dess intentioner, så saknar du den kunskap som direkt arbete inom äldreomsorgen ger. Säkert har du talat med många där, men ändå…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.