Musiken förenar

Mer än en gång har jag erfarit att musiken verkligen förenar människor från olika kulturer. Ytterligare ett sådan händelse inträffade i Kina.

Vår grupp gick genom ett område med en massa människor som ägnade sig åt Qi gong (kan ej stava det just nu) och andra aktiviteter. På ett ställe satt en grupp samlad inför två musiker. En av dem hade ett instrument som påminner om Peggys hammered dulcimer, åtminstone till utseende och sättet som det spelas på. Den andra hade ett för mig gitarrliknande instrument.

Peggy hade sin irländska penny whistle med sig och gick fram till dem. Så snart hon visade in lilla flöjt blev hon mottagen av gruppen med öppna armar. Efter att hon själv kort hade provat stränginstrumentet, tog han som spelade på det upp en låt från The Sound of Music och Peggy kunde omedelbart hänga med.

Den samlade publiken blev mäkta förtjust och gav dem en mycket kraftig applåd och massor av vänliga leenden, sedan låten var avklarad. De övriga i gruppen tog förstås bilder och en av dem filmade det hela; en film som vi kommer att få senare.

Om alla arméer utrustades med musikinsturment i stället för vapen och sedan gav sina soldater utbildning på att spela dem också, skulle vi nog ha färre om ens några krig. En barnslig tanke förstås men samtidigit ett uttryck för hur starkt jag många gånger sett hur musik kan förena människor, som är totalt främmande för varandra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.