Kinesiska muren

Det är inte så lätt att för mig bestämma vad som var mest imponerande och minnesvärt från besöket i Kina. Nu har jag i alla fall bestämt mig för Kinesiska muren.

Jag tänker inte här ge några fakta om detta fullkomligt otroliga bygge. Sådant kan den som är intresserad numera så lätt ta fram via internet eller via en och annan dammig bok, som de flesta fortfarande härbärgerar i sina bokhyllor.

De flesta har förstås redan läst om underverket, men inte så många svenskar – i vart fall troligen inte brånsbor – har upplevt den på nära håll.

Läst om den hade förstås även jag och jag hade därför en viss inre föreställning om den. Men att vandra uppe på muren var förstås något helt annat. Kanske mest överraskande för mig (inte särskilt påläst tydligen) var murens placering högt uppe i bergen. Åtminstone var den det, där vi var. På vissa ställen var den så brant, att när jag vände mig om och tittade bakåt och nedåt, erfor jag min gamla vanliga höjdskräck.

Vi hade nog gått längre än vi gjorde, totalt 1½ timmes vandring, om Peggy fått råda. Jag gruvade mig nämligen för den på vissa ställen så branta återfärden, höjdrädd som jag är. Lyckligtvis fanns ledstänger att hålla sig i, där det var som brantast.

Mycket är obegripligt här i världen. Så var det också att förstå hur människor en gång i tiden hänvisade till egna muskler kunde få upp allt det materiel som bygget krävde. Hästars hjälp fanns förstås att tillgå, antar jag. För mig var det fullt jobb att "frakta" min egen kropp uppför muren.

Litet fakta kan jag nog inte utesluta ändå. Muren tog drygt 200 år att bygga. Många var de som deltog i bygget. Enligt guiden, som jag ofta refererar till, hade Kina ca fem miljoner invånade under den tiden och hela en miljon av dessa var engagerade i bygget. Men ändå… ett bortåt 900 mil långt byggnadsverk som gick över berg och dal! Som många vet, är det inte bara EN sammanhängande mur utan ett system av murar.

Det sägs att muren är det enda verk av människor som man se utifrån rymden. Det är dock bara en myt. Från satelliter som kretsar kring jorden, kan den ses men alltså inte utifrån rymden.

Köp en vanlig biljett till Kina alltså i stället för en betyligt dyrare "biljett" ut i rymden.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.