Att hänga tvätt utomhus

Jag läste i Yahoo News om hur det stora landet i väster, "the land of freedom" ser på klädstreck utomhus med energisnålt fladdrande tvätt. Samtidigt påminns jag då om en liten lustig episod under vår första resa till USA.

Ute på landet i Pennsylvania har en Carin Froelich valt att hänga sin tvätt på linor som hon spänt mellan några trän utanför sin bondgård från artonhundratalet. Hon har hela tiden varit medveten om att detta skulle irritera de lokala myndigheterna, som också har bett henne att upphöra med det

Froehlich tillhör ett växande antal människor runt om i Amerika som kämpar för sitt rätt att få torka sin tvätt utomhus. Man gör det med motsånd från olika bostadsföreningar som opponerar sig mot det trots den energisparande nyttan av det.

Det finns inget direkt lag i Pennsylvania som förbjuder folk att hänga tvätt utomhus, men bl.a. trycket från grannar får myndigheterna att kräva att hon skall sluta med det. Grannarna säger bl.a. att det inte vill se hennes underkläder hänga för torkning. Själv påstår hon att hon hänger dessa inomhus.

På vår första resa till USA körde vi bl.a. genom Pennsylvania. Peggy ville att vi skulle få se en glimt av Amisfolket. Plötsligt pekar hon ivrigt mot ett hus och säger: "Titta hur de hänger sin tvätt!" Vi berättade då att det inte alls var så ovanligt i Sverige att hänga tvätt utomhus. Den upplysningen gjorde Peggy tämligen generad inför sin svenska vänner.

 

 

2 kommentarer

  1. Beriith

    att hänga tvätt utomhus en solig dag är ett rent nöje 🙂 himlen är blå, tvätten doftar rent och gott..ja, det är en stund av ren Lycka i ordets rätta bemärkelse.

  2. Isak

    I min barndom så hängde vi alltid tvätten utomhus.Kläderna
    tvättades (kokades) i en vattenvärmare vid bäcken. Lut och
    såpa var tvättmedlen. Vintertid när vattnet frös bort, så
    tvättades kläderna vid sjön, där man vid ett upphugget hål
    sköljde tvätten. Kläderna breddes ut över bärbuskar, och
    frystorkades. Kan aldrig påminna mig att det skulle vara
    skamligt att hänga tvätt. Möjligen om dom om söndagarna
    vid tiden för högmässan skulle göra det. Kan inte idag
    komma ihåg att tvätten luktar lika gott som förr i tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.