”Hållbart resande” – igen

För en tid sedan ägnade jag ett antal inlägg åt den studieresa till Frankrike som kommuner från Umeåregionen gjorde. Jag dristade mig då till att ifrågasätta värdet av den.

Värdet av resan kan betraktas på olika sätt. Ett sätt är förstås att se till vad den kostade i reda skattepengar. Det värdet är lätt att visa. Svårare är det nog att visa vad det kommer att ha för värde i de olika kommunernas framtida interna trafikplanering.

Själva resekostnaden var 15 380 kronor för var och en av de 19 personer som deltog, d.v.s. totalt 292 220 kronor. Till det kommer en kostnad för tolk på 49 000 kronor. Umeåregionen betalade 50 % av reskostnaden och hela tolkkostnaden för pengar som förstås också de kommer från de i Umeåregionen ingående kommunerna.

Allt här i världen kan ju betraktas i relation till något annat. Beroende på vad man jämför med så kan naturligtvis de dryga 50 000 som vår kommuns skattebetalare står för ses som en ren struntsumma. Om man t.ex. betänkar att beloppet med råge skulle räcka till en två månaders heltidslön åt en undersköterska, är det ju inte en struntsumma.

Bjurholms kommun fick genom projektet "Hållbart resande", om än kanske inte genom studieresan, en idé om att lära sina invandrare att cykla. Med spänd förväntar ser jag nu fram emot vad resan konkret kommer att få för effekt på resandet inom vår lilla kommun.

3 kommentarer

  1. steffe

    Heja Kalle!
    Fantastiskt skrivet. ”Hållbart resande” hur man ens ids försvara syftet… kan garantera att detta inte kommer att leda till något.

  2. Kalle

    Tack för set ”steffe”. Den talande tystnaden från dem som var med på den ”ohållbara” resan säger en hel del om den. Det verkar som om man generat nu inser hur tokig resan var och därför vill att den snabbt skall falla i glömska hos oss som faktiskt betalade den. Av alla de skrivkunniga, välbetalda och högutbildade deltagarna är det ingen som kommenterade mina tidigare inlägg och inte heller det här. Endast kommunalrådet i Vännäs gjorde det, men han var ju också direkt utpekad av mig som en av deltagarna i resan.

  3. Steffe

    Så sant så sant!
    Att personer åker på en sådan resa är helt ok, jag kan förstå att arbetet sliter på en och att denna resa kan vara en ”bra” rekreations resa för att få lite tillbaka för allt slit. Men det är väl bara att säga det rent ut. Att försvara detta medför enbart att förtroendekapitalet för politiken sjunker mer och mer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.