Alliansen och de långtidssjuka

Vem är jag som vågar komma med mina egna synpunkter på Alliansens beslut om förändrade regler för de långtidssjuka? Speciellt nu när alla kloka och pålästa från båda sidorna så självsäkert deklarerat vad som är fel respektive rätt med reglerna.

Jag tänker nu på det som ursprungligen ingick i regeländringen och alltså inte på de förbättringar som nyligen gjorts av alliansen i ett slags yrvaket tillstånd.

Ända sedan debatten kring frågan tog fart, har min huvudfundering varit hur den politiska majoriteten kunde vara så aningslös att den först så här i sista timmen insåg vad de gjort och som de inte förstod, när beslutet togs. Borde det inte vara självklart att bättre sätta sig in i konsekvenserna av en så här stor förändring av en för många individer så viktig fråga som den här?

Och om man, som det ju visade sig, saknade egen förmåga att inse vilka konsekvenser det skulle få, borde man väl åtminstone på ett seriösare sätt ha tagit till sig kritiken av förslaget som så många viktiga remissinstanser gav.

Den moderate Jan Nilsson i Vännäsby har som så ofta förr funnit besvärande bevis för vad s-sidan (dit jag säknar LO) sagt och skrivit om saker som man nu från det hållet så kraftigt kritiserar. Förvisso är det så att LO:s tankar i viktiga delar sammanföll med Alliansens i sjukförsäkringsfrågan. Men skulle LO ha fått gehör hos S för sina ideer, är jag ändå säker på att konsekvenserna bättre skulle ha prövats innan beslut hade tagits.

2 kommentarer

  1. Jan N

    Hade S inte förlorat valet hade man förmodligen redan genomfört en liknande förändring. Den är till stor del utförd efter Anna Hedborgs utredning. Jag återkommer till varför förändringen är absolut nödvändig, förutom för rehabiliteringens o de sjukskrivnas egen skull.
    Spelet Mona och några till spelar när man demoniserar sjukförsäkringen är oerhört högt. Man har skrämt upp mängder med människor i onödan och bäddat för en enorm svekdebatt om man skulle vinna valet.
    Att media är med på noterna är mindre förvånande. De ska sälja tidningar och spelar gärna på rädsla för det okända.

  2. Isak

    Bäste Kalle, Herr Nilsson har inte hittat några som helst
    graverande omständigheter för socialdemokraterna i sjuk-
    försäkringsfrågan. Man kan inte som du säga att ett beslut
    skulle ha tagits, på grund av att LO har gjort en utred-
    ning i en fråga. Herr Nilsson förutsätter att en social-
    demokratisk regering skulle ha fattat samma beslut som
    alliansregeringen. Någon sådan nödvändighet har inte frå-
    gan. Alliansregeringen körde sitt race. Remissinstanserna
    nonchalerades. Dödssjuka människor drabbades. Läkarna slog
    larm. Regeringen skyllde ifrån sig. Regeringen ändrar lagen. Så är det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.