Kylan ”slår” sig.

I går minskade kylan högst betydligt. Inne kändes det däremot svalare. Min mamma skulle nog ha sagt att kylan "slår" sig.

Nogonting i den stilen sa hon, när det började kännas svalare inomhus samtidigt som det motsatta hände med utetemperaturen. Jag tänkte inte så mycket på uttrycket på den tiden, men nu har jag börjat undra över saken.

Jag antar att det var ett dialektalt uttryck, som jag inte kan förstå ens i dag. Att det stämmer har jag dock flera "bevis" på. Utan att jag ändrade något på termostatinställningarna på våra element så kändes det ändå svalare inomhus.

Känner någon igen uttrycket och ännu bättre, kan någon förklara för mig vad som händer rent fysikaliskt?

En kommentar

  1. marcel

    Hej Kalle!
    Det dialektala har jag svårt att förklara, men det fysikaliska borde jag klara av. När det är kallt ute kyls husets byggnadsdelar av. Även om du håller varmt inne blir utsidan kall. Eftersom ditt hus är ett sk tungt hus (tegelfasad med stor massa) lagras det en hel del kyla i byggmaterialet. När det blir varmare ute, registrerar reglerutrustningen att det är varmare och mindre energi behöver då tillföras för att hålla 20-21 grader inomhus. Det går åt en hel del energi för att värma teglet i fasaden. Det är alltså dynamiken i värmeflödet, liknande händer när det slår om åt andra hål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.