Sälj huset, tag din spis och gå

Min fru, amerikanskan (hennes nationalitet torde vara bekant för de flesta här), berättade en sak i dag som gav mig ämnet för ett blogginlägg.

När hon och hennes förre man köpte ett hus i Michigan, fanns varken spis, kylskåp eller tvättmaskin i huset. En pressad ekonomi orsakad av husköpet tillät dem inte att direkt köpa de saknade vitvarorna. Mat fick hon laga i en slags elsansluten stekpanna. Det var vinter, varför kallgaraget fick tjäna som kylskåp. Tvätten klarades av på de olika offentliga tvättinrättningar som det finns relativt gott om i USA.

Varför saknades då dessa saker i huset? Det berodde helt enkelt på att man gör så i USA. Säljer man sitt hur tar man med sig spis, kyl och tvättmaskin. Om man inte gör det, måste man köpa nytt till det nya hus man eventuellt köper.

Om man däremot flyttar till en hyreslägenhet, vet man att där finns såväl spis som kyl och tvättmaskin. I dessa fall säljer man vitvarorna till den nye ägaren, vilket inte alltid är så lätt, eftersom han mycket väl kan ha tagit sig sina gamla från sitt förra hus.

I morgon åker jag till Umeå för at köpa en torktumlare till ett hus som skall säljas och där torktumlaren har lagt. Tänk så olika vi tänker i detta land jämfört med USA, eller i vart jämfört med Michigan!

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.