Mona ”vann”

Jag har alltid varit tveksam till medias benägenhet att utse vinnare i en politiskt debatt. Nyss såg jag Mona Sahlin och statsministern i en debatt på TV om oss pensionärer.

Den här gången var mitt intryck att Mona S faktiskt "vann" debatten. Även när jag anstränger mig att inte vara partisk kvarstår det intrycket.

När Reinfeldt än en gång påstod att Socialdemokraterna aldrig under sin tid i regeringen sänkt skatten för pensionärerna, gav Mona S ett svar som jag inte hört förut. De gånger Socialdemokraterna sänkt skatten, svarade hon, gjorde de det på ett rättvist sätt för alla. Undersförstått gjorde man inte som Alliansen, d.v.s. sänkte skatten mycket för ickepensionärer men bara litet för pensionärerna.

I den här debatten, liksom i alla jag hittills tagit del av, hävdade Socialdemokraterna att Alliansen kunnat göra sina skattesänkningar med hjälp av lånade pengar. Inte heller den här gången brydde sig Reinfeldt om att kommentera det påståendet. Av det drar jag slutsatsen att han och hans regering antingen tycker att dettta är helt OK eller ser den uppgiften som så besvärande, att han väljer att inte kommentera den.

Att låna pengar av en sådan anledning är i min begreppsvärld lika tokigt som att låna pengar för att betala andra lån man har.

Kvar står alltjämnt det faktum att Socialdemokraterna har för avsikt att allteftersom avskaffa den orättvisa skillnaden i beskattningen av pensionärers respektive ickepensionärers inkomster.

Alliansen ser ingen orättvisa i detta utan fortsätter att tro att en lägre skatt för dem som arbetar skulle skapa fler jobb. Fler jobb har det inte blivit, enligt Mona. Reinfeldt teg och samtyckte (?).

 I stället bjuder man på några miljarder i skattesäkning för pensionärerna men med bibehållen orättvis beskattning av dem.

Låt oss inte blidkas av detta. Alliansen fortsätter att ta förhållandevis mer skatt från våra pensioner än vad den tar från arbetar, men inte är pensionärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.