I kyrkors närhet


Huset bortom P-skylten är det hus, där Anne Frank m.fl. höll sig gömda i två år, innan de fördes bort och dödades.

De två ställen i Amsterdam som nog, om än på olika sätt, grep oss mest var Anne Franks museum och det vi såg i "The Red Light District".

Över båda ställena vakar två grandiosa kyrkor. Tvärs över gatan till Anne Franks hus står Westerkerk med sitt 85 meter höga torn. Den kyrkan byggdes 1620 – 1630. På obestämd plats i den finns Rembrandt begravd. Tornet kunde ses från vinden i det hus, där Anne Frank och sju andra höll sig gömda för nazisterna i två år under andra världskriget.

Det var en mycket gripande upplevelse, att efter ett ca 45 minuters köande i regnet till sist befinna sig inne i huset. Alla rum hade en mycket svag belysning. Just detta hjälpte till att sätta sig in i hur det måste ha känts att bo där utan dagsljus och nästan totalt isolerade från omvärlden.

Klockklangen från Westerkerk, som Anne Frank nämner i sin dagbok som något som gav henne en viss tröst, måste ha låtit på samma sätt då som den gjorde för oss. Jag försöker, men lyckas inte helt förstå, hur kyrkklangen och det som kyrkan väl ändå stod för, verkligen kunde innebära en tröst för Anne.

Alla vi som vandrade genom rummen var tysta och endast en och annan kommentar gavs viskande. Alla var vi uppenbart tagna av vad vi såg. I det sista rummet visades en film, när Anne Franks far med återhållen gråt berättade om tiden strax efter det att han släpptes vid från koncentrationslägret. Jag tror inte att jag var den ende som fick en tår i ögonvrån av att höra honom.

Och så finns det trots detta och trots andra bevis människor som inte tror på allt som nazisternas judeförföljelse ledde till!


En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.