Vännäsbykyrkans parkering

Vad skulle folk säga, om prostituerade på parkeringen mitt emot kyrkan i Vännäsby öppet bjöd ut sina tjänster? Skulle kyrkorådet eller rent av kommunen vidtaga några åtgärder i anledning av det? Om det nu vore lagligt, som det är i Amsterdam.

Mitt i "Red Light District" i Amsterdam står stadens äldsta kyrka, "de Oude Kerk" (den gamla kyrkan), som byggdes redan på 1300-talet, men som byggts om och till flera gånger sedan dess. Den står alltså tämligen mitt i det som också brukar kallas Amsterdams glädjekvarter.

Det var självklart ett "måste" för oss att besöka även de kvarteren. De gick då inte att undvika alla de "skyltfönster", där lättklädda kvinnor stod och erbjöd de passerande sina tjänster. De log lika förföriskt mot mig som mot alla unga män, vars kroppsspråk förmedlade annat intresse för dem än mitt, trots att de nog inte gick att missa att jag höll min fru i handen.

De många människor som promenerade i de ofta trånga gränderna bestod av såväl testosteronstinna unga män som par ibland med barn. Det hela var naturligtvis intressant att ta del av men samtidigt också på ett sätt plågsamt.

Bör man som man skämmas eller är det kvinnorna som bör göra det? Eller är det i stället något som vi måste acceptera och inse att alla inte kan få sin "libido sexualis" (hittar inget bra svenskt ord) tillfredsställd i ett normalt och sunt förhållande?

Jag väljer dock att skämmas som man och tar ställning för de prostituerade, väl medveten om vad de utsätter sig för. Jag tror nämligen inte att det finns några lyckliga prostituerade. Frågan är förstås också, hur pass lyckliga de män som utnyttjar dem är. Den "lyckan" torde i alla fall vara av högst övergående natur.

Men åter till kyrkan… Fönster med röda lampor och lättklädda kvinnor finns som grannar till kyrkan bara en 30-40 meter från dess väggar. Jag tror att kyrkan är protestantisk och borde väl se detta som en problem. Katolska kyrkan har som bekant andra problem med sina präster som dock saknar intresse för kvinnor!

Alla de med röda lampor markerade fönstren hade en skylt som angav fotograferingsförbud. Jag tog ändå bilden här ovan, som visar ett par fönster bakom vilka kundmottagning pågick.

 

En kommentar

  1. Elmar Friesli

    Alltå i Vännäs tror jag vore man göra några åtgärder. I Nederländerna däremot har man en mycket liberal inställning till sex och alla former av prostitution och sexturism är legaliserade och anses som ett vanligt jobb man betalar skatt för. Sedan finns det massor med kvinnliga- och manliga prostituerade – därav många svenskar – runt om i världen som vill absolut inte byta arbetet på grund av att de trivs med jobbet och med de stora inkomsterna. Det vill säga man får inte generalisera att all prostitution är skadlig, kränkande, diskriminerande, utnyttjande, kriminell o.s.v.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.