Stora eller små?

Just nu brottas jag med ett jätteproblem och ber härmed om hjälp med att lösa det.

Numera skall man skriva det politiska partiernas namn med stor begynnelsebokstav. Språkrådet har rekommenderat att det skall vara så. Motsatsen gäller för internet, som nu inte längre skall skrivas med stor bokstav.

Jag har mer och mer vant mig vid att skriva Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet med stor bokstav.

Men sedan tvekar jag inför t.ex. centerpartist, folkpartist, kristdemokrat, moderat, socialdemokrat och vänsterpartist. Visst är det bara namnet på partierna som numera skall skrivas med stor bokstav?

De som känner mig bättre förstår säkert hur jag våndas inför min osäkerhet i detta avseende. Andra torde tycka att det hela bara känns onödigt och kanske rent av löjligt att fundera över.

10 kommentarer

  1. Hervoris

    Snälla söta, fastna inte i detalj eller form- budskapet är väl ändå prioriterat, eller?
    Respekt kan inte beskrivas med stor bokstav, tydligare är ORD med mening och handling.
    En Svensk är inte mer värd än svensson, eller?
    En Moderat är inte mer värd än en sosse, eller?

  2. Berith

    jag håller med dej, det känns fel att skriva Folkpartist osv. däremot Folkpartiet är ok. jag tror att du språkligt är rätt ute.

  3. Hervoris

    Tja, du skriver ”våndas inför min osäkerhet”, och avser då med våndas= stor el liten bokstav!
    Jag menar, fastna inte i vånda över bagateller.
    Vem ska döma dig? Var inte så rädd att stöta dig m någon.
    Det är ändå innehållet (inte bokstavsstorleken) och avsikten i bloggen som betyder ngt. Hoppas du förstår nu.

  4. Hervoris

    För övrigt skriver man ofta Moderat m M
    och sosse m s
    Svensk m S
    svensson m s
    Vill man värdera, respektera med stor bokstav?
    Vari består våndan? Olika former för respekt- du el ni?
    Kanske det är jag som inte förstår dina ord-vånda.

  5. Elmar Friesli

    Regler och konventioner skiljer sig åt mellan olika språk och har förändrats över tid. Och så mycket jag förstår, så har man hittills använt den svenska vanlighetsprincipen som säger att i vissa kategorier av egennamn finns ett antal namnbärare som är så vanliga och välkända att det är överflödigt att markera dem med versal. Så är fallet med astronomi, myndigheter och politiska partier.

  6. Elmar Friesli

    Det är mycket ovanligt att språk nästan inte förändras. Tvärtom utvecklas de hela tiden, och under en enda generation sker det tydliga förändringar. Språkforskare räknar med att ett språk under en tidsperiod av endast 600 år kan förändras så pass att det i realiteten blir ett nytt språk. På det sättet har gammalnorska till exempel blivit till norska, svenska och danska, och gotiska till tyska. Det kan även vara så att språk får en renässans. Till exempel var hebreiska utdött som vardagsspråk, men när staten Israel bildades, gjordes det till landets officiella språk.

  7. Elmar Friesli

    Tittar man på språk, som fortfarande används i en i stort sätt oförändrad form, är det det 4000-åriga indiska språket sanskrit. Det gäller bland annat också koptiska från Egypten, som är 2000 år gammalt. Sedan anses baskiska – som under stenåldern uppstod – Europas äldsta sråk och som nästan inte har förändrats och även latin som är 2500 år, är ett språk som förändrats mycket lite.

  8. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Hervoris (2010-04-08 23:48)
    Bästa Hervoris, dumt att mig att påstås att jag ”våndas” över denna min osäkerhet. De som som känner mig, förstår ofta ganska bra mitt ibland märkliga sätt att skämta. Därmed inte sagt att de alltid tycker att det är roligt. Naturligtvis våndas jag inte i ordets djupaste mening och borde därför förstås inte heller ha använt det ordet. Jag stressas bara litet över att inte säkert veta, vad som är ett korrekt skrivsätt, när det gäller dessa ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.