Att delegera ansvar – går inte

Den tämligen nya bloggaren från Berg i Vännäs kommun, har tagit upp en intressant fråga, nämligen den om den sovande medborgarpanelen i kommunen. Hon har fått en del kommentarer i fråga.

Kristdemokraternas Hans-Inge tänker enligt sin kommentar reagera på ett föredömligt sätt, nämligen genom att ta upp frågan i kommunstyrelsen – eller om det nu var i dess arbetsutskott. Han förklarar också att insomnandet beror på att den tjänsteman (kvinna!), som brann för frågan inte längre arbetar kvar i kommunen.

Precis som Katarina från Berg tycker också jag, att det är en dålig ursäkt. Hon har också rätt, när hon framhåller att det är politikernas (ytterst) ansvar att se till att det de har beslutat också blir verkställt. 

Men ändå är det ju så att politikerna har sina anställda just för att de skall verkställda deras beslut. Verkställigheten är inte politikernas sak. Ansvarig för att den sker är kommunchefen, åtminstone när det gäller besluten i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Dock vet jag att det alltför ofta finns mer av politiska beslut att verkställa än det finns personella resurser för att göra det. Kommunchefen må därför vara ursäktad i det här fallet. De prioriteringar han har tvingats göra har uppenbarligen inte gällt medborgarpanelen.

Så till det som det här inlägget egentligen skulle handla om, nämligen den felaktiga inställningen politiker eller förvaltningschefer kan delegera ansvar. Så här skriver Katarina:

"Naturligtvis står det politiken fritt att delegera ansvaret men då bör man formulera tydliga direktiv…"

När man diskuterar en sådan här fråga, bör det vara den formella delegation som kommunallagen talar om som man menar. Den innebär att den nämnd eller styrelse som har formell rätt att fatta beslut i en fråga också kan delegera, d.v.s. överlåta den beslutsrätten till t.ex. sina tjänstemän. Jag tror, att förvaltningschefer också har rätt att vidaredelegera viss beslutsrätt som delegerats till honom eller henne av vederbörandes nämnd eller styrelse.

Det är alltså  beslutsrätten som delegeras. De som enligt lag eller på annat sätt ålagts ansvar för någonting inom den kommunala verksamheten, en nämnd eller styrelse t.ex., kan inte avhända sig det ansvaret genom att delegera det till en tjänsteman eller "tjänstekvinna".

Katarina behöver dock på intet sätt skämmas för den missuppfattning som hennes kommentar tyder på. Genom åren i kommunal tjänst har jag hört många, såväl politiker som tjänstemän tala om att delegera ansvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.