Hydroforfundering

 

Erfarenheten säger mig att VK-bloggen ju inte är ett forum för frågor och svar. Jag dristar mig ändå till att försöka nyttja den i det syftet.

Det enda i vår hus här i Michigan som inte känns riktigt bra är det dåliga vattentrycket i våra kranar. I källaren är det bra men på boendeplanet dåligt.

Häromåret hade vi hit en "expert", som alltför tydligt visade att han bara ville tjäna pengar på våra bristande kunskaper i ämnet. Enligt honom behövde rubbet bytas ut och en ny brunn borras på tomten. Dock tappade han helt sin expertmask sedan vi stått och tittat på en öppnad kran i tvättstugan som med ihållande gott tryck sprutade ut vatten. Vi tackade vänligt för hans råd, betalade och följde honom till dörren.

Min fråga är nu, om det möjligen kan vara så enkelt att bara låta byta ut hydroforen, som jag förstått är det ställe, där vattentrycket skall upprätthållas. Av alla de läsare som jag vet att jag har borde det väl finnas någon som sitter inne med svaret den frågan.

Från brunnen sugs ju vattnet upp och in i huset för att sedan pressas in i hydroforen… jag försöker förstå vad som händer sedan i hydroforen och det enda jag vet är att den har med det utgående vattentrycket att skaffa. Hydroforen är säkert minst 30 år gammal.

3 kommentarer

  1. Göran

    Behållaren innehåller luft i toppen, pumpen pumpar vatten till ett visst tryck uppnås i behållaren, luften komprimeras, det sitter en trycksensor som slår av (och på) pumpen vid det tryck man ställt den på, det går att justera lite, (se var kabeln till pumpen kommer ifrån det är tryckströmbrytaren), lagom mängd luft gör att pumpen får gå en stund innan den fyllt upp vattennivån. Sedan har du tryckfall, för att lyfta vatten 10m upp i kåken faller det 1kg har jag för mig, sedan har du tryckfall i ledningar, anta du har sugrörsledningar, eller igenkalkat någonstans, då får du tryckfall. /Göran

  2. Göran

    Mja har du tryck i ”bra kranen” så är det inget fel på trycket/själva hydroforen antar jag. Går det sätta en trädgårdsslang där och nå upp dit där det är dåligt tryck, räcker trycket/farten med den slangen, då måste väl det betyda att det är förbindelsen dit som felar, antagligen igenrostat någonstans eller igenkalkat. Eller kanske en summa av halvdåligt tryck plus trång/lång ledning. Kanske skulle förklarat det är ju den komprimerade luften som driver vattnet upp eller ut till kranen, tills trycket och därigenom nivån fallit nog för att pumpen ska starta igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.