Amish


Det har helt OK att fotografera dessa flickor, alla i hemsydda klänningar och med den obligatoriska mössan på, precis som den som deras mammor bar. Deras förtjusning gick inte att missta sig på. Den blev än större, när de fick se den korta filmsnutt jag tog av dem.

Vår dagtripp till Shipshewana i Indiana slutade lika oväntad som succeartat för vår del. En av våra planer var att få litet inblick i den anabaptistiska gruppen som kallas Amish.

Gruppen omfattar drygt 227 000 människor som bor främst i Pennsylvania, Ohio, Indiana och delar av Kanada. På grund av religiös förföljelse i Europa emigrerade de till USA på 1700-talet.

På min första resa till USA, såg jag några få av deras typiskahästdragna "buggies". Inne i Shipshewana såg vi idag betydligt fler av dessa och även flera människor som tillhörde Amish. Vi hade läst att de inte gillade att man fotograferar dem och tog naturligtvis hänsyn till det. Endast några bilder på avstånd tog vi av deras ovanliga hästdragna buggies.

Männen var lätta att känna igen genom sitt långa hakskägg, hatt och med hängslen uppburna byxor. Kvinnorna bar alla mörka kläder och en kokett vit mössa, vars knytband inte var knutna under hakan utan hängde fritt. Ingen av männen bar jeans och ingen av kvinnorna hade långbyxor. Alla deras var uppenbart hemsydda.

På hemväg valde vi en mindre väg, en typ av vägsträckning som man kallar "Heritage Trail", en mindre väg som gick ute på landsbygden genom "Amishland". Så upptäcker vi en skylt, som talar om att en aktion pågår och när vi kommer närmare ser vi bortåt 100-150 buggies parkerade. Alla hade en häst förspänd.

Vi kör in på området och parkerar bilen bland en 5-6 övriga "ickeamishanhängare". De får nämligen inte äga och köra bil.

Vad som hände senare, måste få bli ett annat inlägg. Det här är rredan för långt.

 

2 kommentarer

  1. Birgitta Johansson

    Intressant läsning!
    Sedan värsta cliffhangern – så att man under bästa grillningstid e-f-t-e-r inhandling och f-ö-r-e Talang nogsamt måste kolla om herr Karl-Gustav kommit med något nytt inlägg…

  2. Berith

    så underbart intressant!!!! Berätta mer!!Jag har alltid varit intesserad av detta folk och deras enkla liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.