”Omyndig” men ändå rösträtt

Mitt nya uppdrag som förvaltare för en person, har gett anledning till lite självstudier kring just förvaltarskap. Av dessa har jag lärt mig åtminstone EN ny sak.

Någon gång på 80-talet ändrades begreppet "förmyndare" till "förvaltare. Så vitt jag förstår är det numera bara underåriga, som har förmyndare.Vuxna som av olika orsaker behöver "förmyndare" får i stället en förvaltare.

Jag har alltid trott en person som fått förvaltare bland så mycket annat också förlorar sin rösträtt i allmänna val. Nu har jag lärt mig att så inte är fallet. Samtidigt inser jag att många med förvaltare absolut har kvar förmågan att rösta vid ett politiskt val, emedan många andra inte har det.

Den kunskapen behöver jag till hösten, men redan nu inser jag hur viktigt det är för mig att inte på något sätt medverka, om min huvudman skulle be om hjälp inför röstningen. Det betyder förstås inte, att jag inte ens kan vidarebefordra hans önskan om hjälp till någon av hans gamla bekanta. Det känns däremot som en av de många uppgifter jag i uppdraget.

Men som sagt, en person med förvaltare är inte att betrakta som omyndig, när det gäller rätten att rösta.

Under min sökande efter kunskap i ämnet, fann jag att en person som har förvaltare också kan sättas upp på en valsedel! Detta visar väl om något, hur starkt skälen till att förvaltare har utsetts kan variera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.